Ivar Asjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ivar Asjes
IvarAsjes.jpg
Geboren 16 september 1970
Rotterdam, Nederland
Politieke partij Pueblo Soberano
Proposito pa Kòrsou
Minister-president van Curaçao
Aangetreden 7 juni 2013
Einde termijn 31 augustus 2015
Monarch Koning Willem-Alexander
Voorganger Daniel Hodge
Opvolger Ben Whiteman
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Ivar Asjes (Rotterdam, 16 september 1970) was een Curaçaos politicus van de Pueblo Soberano en in 2015 mede-oprichter van de partij Proposito pa Kòrsou.[1] Hij was de vierde minister-president van Curaçao[2][3]

Ivar Asjes is een zoon van Ivan Asjes, een vroegere voorzitter van de Democratische Partij. Hij haalde in januari 1995 zijn mastergraad in economie aan de Erasmus Universiteit. Hij richtte samen met Helmin Wiels in 2005 de partij Pueblo Soberano op en was lid van de laatste Eilandsraad van Curaçao. Van 2010 tot 2013 was hij de eerste voorzitter van de Staten van Curaçao.[4]

Na de moord op partijleider Helmin Wiels werd Asjes door Marveleyne Wiels, de zus van Helmin Wiels, als partijleider en toekomstig premier namens Pueblo Soberano aangewezen. Op 7 juni 2013 werd hij beëdigd door Gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede.[5] Hij was de opvolger van Daniel Hodge die een zakenkabinet leidde.

Asjes lag regelmatig onder vuur van de fractie van zijn eigen partij. In de zomer van 2015 stelde hij zich kandidaat voor het voorzitterschap van Pueblo Soberano, maar hij trok zijn kandidatuur in toen Melvin Cijntje, de fractievoorzitter die voor een medische behandeling in Nederland was, inbelde in de vergadering om aan te geven waarom Asjes geen partijleider moest worden. Ruim een maand later, op 31 augustus 2015, zegde zijn fractie het vertrouwen in hem op en diende hij zijn ontslag in als premier.[6] Hij werd opgevolgd door Ben Whiteman.

Op 26 november 2015 richtte Asjes een nieuwe partij op: Propósito pa Kòrsou (‘Doel voor Curaçao’), afgekort Pro Kòrsou. Deze deed mee aan de parlementsverkiezingen van oktober 2016.

Zie de categorie Ivar Asjes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
Nieuw ambt
Voorzitter van de Staten van Curaçao
10 oktober 2010 – 3 oktober 2012
Opvolger:
Dean Rozier
Voorganger:
Daniel Hodge
Minister-president van Curaçao
2013–2015
Opvolger:
Ben Whiteman