Jack Plooij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jack Plooij
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Geboren 10 mei 1961
Geboorteplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Media

Jack Plooij (Amsterdam, 10 mei 1961) is een Nederlandse tandarts en sportverslaggever.

Levensloop[bewerken]

Plooij studeerde na zijn middelbare school (het Hermann Wesselink College in Amstelveen) tandheelkunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In 1986 studeerde hij daar cum laude af en werd gevraagd aan de KU te Nijmegen een proefschrift te schrijven. In 1991 verdedigde hij zijn proefschrift en werd doctor in de medische wetenschappen. Op dit moment heeft Plooij een verwijspraktijk voor implantologie in Den Haag, waar hij nog steeds drie dagen per week patiëntenbehandeling doet.

Via het team van Frans Verschuur kwam Plooij meer en meer in aanraking met de autosport. In 1991 tijdens de Grand Prix van Monza vroeg racepresentator Olav Mol of hij pitverslaggever wilde zijn. Met een walkietalkie gaf hij alle informatie vanuit de pitsstraat door aan Mol in de commentatorcabine.[1]

In 2001 trad Plooij in dient als vaste pitreporter voor RTL als opvolger van Allard Kalff, die in 2000 als pitreporter stopte[2] Plooij viel in de jaren negentig al enkele keren in voor Kalff.[3] Samen met Olav Mol verhuisden zij naar SBS6 en maakten daar samen programma's. Naast de F1 maakten ze de eerste Red Bull Flugtag, de Red Bull Zeepkistenrace en de Strandrace. Mol keerde begin 2007 terug naar RTL maar Plooij bleef bij SBS6. Naast de Champ Car World Series kreeg hij nog twee projecten van SBS. Het Nationaal Verkeers Examen mocht hij samen met Milika Peterzon presenteren. Ook deed hij commentaar bij de Domino Day-uitzendingen, samen met Leo Oldenburger.

Plooij schreef met Olav Mol Gas op de Plank en Dakar 2007. Samen reden ze twee jaar (2006 en 2007) de Dakar-rally door de woestijn.

Sinds maart 2016 is Plooij opnieuw reporter bij de Nederlandse sportzender Ziggo Sport. Plooij komt tijdens Formule 1-races met live-updates uit de pitstraat en interviewt de coureurs.

Bibliografie[bewerken]