Jacob en Annagasthuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jacob en Annagasthuis
Jacob en Annagasthuis, zomer 2009
Basisgegevens
Locatie Groningen, Gasthuisstraatje 2
Periode 1495 - 1976
Gesticht door Jacob Grovens en Eteke Sluchtinge
Restauraties 1982
Eigenaar De Huismeesters
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 18453

Het Jacob- en Annagasthuis is een hofje aan het Gasthuisstraatje in de Nederlandse stad Groningen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Jacob- en Annagasthuis werd gesticht op het einde van de 15e eeuw door Jacob Grovens en zijn vrouw Eteke Sluchtinge. De stichtingsbrief is van 19 februari 1495.[1] Het gasthuis werd in opdracht van de ouders van Etteken opgericht ter ere van Anna, de moeder van Maria, en van de apostel Jacobus.[2] Het gasthuis was bedoeld als goedkope huisvesting voor 12 arme Groningers, die er kost en inwoning genoten. Het gasthuis kreeg vanwege het uitgedeelde voedsel als bijnaam Lekkerbeetjesgasthuis. In 1539 kon het aantal plaatsen met 5 worden uitgebreid door een legaat van mr. Ulphart Sibrandes, proost te Loppersum.[1]

In 1899 overleed in het gasthuis de toenmalige oudste inwoner van Nederland, Geert Adriaans Boomgaard, op 110-jarige leeftijd. Hij had 34 jaar in het gasthuis gewoond.

In 1976 werd het gasthuis gesloten en verkocht aan de BV Stadsherstel die er studenten in huisvestte. In 1982 werd het als complex woningwetwoningen, namelijk 15 "Van Dam-eenheden" voor één en tweepersoons huishoudens, met enkele gemeenschappelijke ruimtes, geschikt gemaakt voor bewoning in de huidige tijd door de Maatschappij tot Verbetering van Woontoestanden (tegenwoordig De Huismeesters).

Zie de categorie Jacob en Annagasthuis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.