Sint Martinusgasthuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint Martinusgasthuis
Een deel van de tuin van het St.Martinusgasthuis
Basisgegevens
Locatie Groningen, Grote Leliestraat 23
Periode 1880 - 1987
Gesticht door R.K. instelling van weldadigheid
Restauraties 1987
Eigenaar De Huismeesters

Het Sint Martinusgasthuis is een hofje en voormalig gasthuis in de stad Groningen, dat is aangewezen als gemeentelijk monument. Het gasthuis is gelegen in de Grote Leliestraat in de Hortusbuurt, de straat met de meeste hofjes en gasthuizen van de stad Groningen.

Ontstaan en bouw[bewerken | brontekst bewerken]

In 1869 werd de bouwaanvraag van de eerste woningen van het Sint Martinusgasthuis ingediend door de rooms-katholieke instelling van weldadigheid Liefde tot God en onze Evennaasten. De bouw van het gasthuis ging van start en rond 1880 konden de eerste rooms-katholieke, wat oudere bewoners een huisje in het gasthuis betrekken. Deze zgn. conventualen dienden zich wel fatsoenlijk te gedragen; ordeverstoring, onzedelijk gedrag e.d. was uit den boze.
Pas in 1892 krijgt het gasthuis zijn huidige symmetrische vorm met het verrijzen van een aantal huisjes aan de straatkant.

Nieuwe ontwikkelingen[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren '60 van de twintigste eeuw kregen conventualen steeds minder belangstelling voor de huisjes en werden zij geleidelijk aan steeds meer vervangen door 'gewone' huurders van verschillende leeftijden. In 1987 wordt het gasthuis verkocht aan woningbouwvereniging Concordia (huidige naam: De Huismeesters), die het gasthuis grondig renoveert en verschillende huisjes samenvoegt. Momenteel wordt het Sint Martinusgasthuis voornamelijk bewoond door dertigers en veertigers.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint Martinusgasthuis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.