Jakob Smitsmuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Jakob Smitsmuseum
Het Gehucht van Jakob Smits, te bezichtigen in het museum

Het Jakob Smitsmuseum is een gemeentelijk museum in de Belgische gemeente Mol. Het museum bezit een collectie die hoofdzakelijk bestaat uit werken van Jakob Smits en andere kunstenaars van de Molse School. Het Jakob Smitsmuseum is gevestigd in de voormalige pastorie van het Molse gehucht Sluis en telt zeven tentoonstellingsruimten gespreid over drie verdiepingen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het was Ernest Van den Bossche, de schrijver van de biografie La vie et l'œuvre de Jakob Smits, die in 1935 een eerste keer de wens uitsprak om de werken van Smits samen te brengen in een collectie. In 1949 wilde de weduwe van de kunstenaar het Malvinahof, waar hij steeds verbleven had, samen met zijn kunstwerken legateren aan de provincie Antwerpen maar de provincie ging er niet op in. Bij haar dood werd het Malvinahof verkocht en na enige tijd afgebroken.

Vanaf het begin van de jaren 1970 begon de gemeente Mol zelf werken van Smits aan te kopen en in 1975 werd een eerste tentoonstelling Jakob Smits in gemeentelijk bezit gehouden. De voormalige pastorie van Mol-Sluis, een neorenaissancegebouw uit 1892 van architect P.J. Taeymans, werd verbouwd en in 1977 ging het Jakob Smitsmuseum open voor het publiek.

In 1996 werd het gebouw uitgebreid met een nieuwe vleugel zodat er meer ruimte vrijkwam om ook werken van andere schilders van de Molse School te huisvesten.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Jakob Smitsmuseum bezit zowat 20 schilderijen, 80 tekeningen en 90 etsen van Jakob Smits en 30 schilderijen, 25 tekeningen en 150 etsen van andere kunstenaars uit de Molse School waaronder Willem Battaille, Dirk Baksteen, Charles Claessens, Gaston De Biemme en Paula Van Rompa-Zenke. Het museum bezit eveneens enkele werken van aanverwante kunstenaars die omstreeks 1900 in de Kempen schilderden waaronder Adolphe Hamesse.

Op de benedenverdieping hangen de werken van de kunstenaars van de Molse School en worden tijdelijke tentoonstellingen ingericht. Op de eerste verdieping hangen de schilderijen en tekeningen van Jakob Smits en op de zolderverdieping bevinden zich de etsen van de kunstenaar.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]