Jan Baan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Baan
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam Jan Baan
Geboren Rijssen, 9 maart 1946
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep oprichter van softwarebedrijf Baan.
Overig
Religie Bevindelijk gereformeerd
Portaal  Portaalicoon   Computer

Jan Baan (Rijssen, 9 maart 1946) is de oprichter van het voormalige Nederlandse softwarebedrijf Baan.

Loopbaan[bewerken]

Baan richtte het softwarebedrijf op in 1978, met zijn broer Paul. De onderneming was actief in de markt voor Enterprise Resource Planning, ofwel ERP software. Het concurreerde succesvol met grote bedrijven zoals SAP en Peoplesoft. Na jaren de lieveling van de effectenbeurs te zijn geweest, ging de onderneming uiteindelijk ten onder na een periode met onthullingen over vermeende boekhoudfraude. Op 17 oktober 2007 werd echter in een rechtszaak bepaald dat er geen boekhoudregels zijn overtreden[1][2]. De restanten van Baan werden in het jaar 2000 verkocht aan het Britse Invensys. Twee jaar daarvoor, in 1998, werd Jan Baan reeds gedwongen te vertrekken bij Baan en vervangen door de Amerikaanse Mary Coleman. Inmiddels is de Baan software onderdeel van Infor.

Reformatorisch[bewerken]

De ondernemer uit Putten heeft als christen en zakenman creatief met zijn geloof om moeten gaan. Het verbod op arbeid op zondag heeft de ondernemer weten te combineren met vrijwel ongehinderde dienstverlening aan klanten door te werken in verschillende tijdzones. Ook toen Baan in Nederland honderden werknemers had, was het reformatorische karakter van het bedrijf onmiskenbaar. In reformatorische kring gold Baan als een boegbeeld en velen kochten aandelen in het bedrijf. De koersval van het bedrijf in 1999 was aanleiding voor de oprichting van Stichting De Keursteen die financiële misstanden in reformatorische kring bestrijdt.

In 2001 richtte Jan Baan een nieuw softwarebedrijf op: Cordys. Als bestuursvoorzitter richtte hij zich op productontwikkeling terwijl hij de zakelijke leiding overliet aan Per Jonsson. In augustus 2013 verkocht hij het bedrijf aan het Canadese OpenText. De overnamesom bedroeg 25 miljoen euro terwijl Baan er sinds de oprichting enkele honderden miljoenen in investeerde. Cordys heeft nooit winst gemaakt.

Externe links[bewerken]

Bronvermeldingen[bewerken]

  1. http://www.beursduivel.be/nieuws/39914/Gerechtshof+wijst+claim+tegen+Baan+af
  2. http://www.trouw.nl/krantenarchief/2005/11/26/2252869/Gedupeerde_Baan-beleggers_verliezen_na_jaren_rechtszaak.html