SAP SE

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf SAP AG)
Ga naar: navigatie, zoeken
SAP SE
SAP SE
SAP-hoofdkantoor in het Duitse Walldorf.
SAP-hoofdkantoor in het Duitse Walldorf.
Beurs Deutsche Börse: SAP
NYSE: SAP
Motto of slagzin Run Simple (voorheen: Run Better)
Oprichting Vlag van Duitsland Weinheim (1972)
Sleutelfiguren Hasso Plattner (Chairman) Bill McDermott (CEO)
Hoofdkantoor Vlag van Duitsland Walldorf, Duitsland
Werknemers 66.500 (2014)
Beheerd vermogen Gestegen €27,09 miljard waarvan €16,04 miljard eigen vermogen (2013)
Producten ERP, CRM en SCM
Omzet Gestegen €16,81 miljard (2013)
Winst Gestegen €3,32 miljard (2013)
Website www.sap.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

SAP is een wereldwijd opererend bedrijf dat zich specialiseert in bedrijfssoftwareoplossingen voor kleine, middelgrote en internationale ondernemingen.

Bedrijf[bewerken]

SAP is een van oorsprong Duits softwarehuis, opgericht in 1972 en gevestigd in Walldorf bij Heidelberg. SAP is opgericht door een aantal voormalige IBM-medewerkers. Het bedrijf is qua grootte het vierde onafhankelijke softwarebedrijf ter wereld.[1][2] Het bedrijf is beursgenoteerd.

Het acroniem SAP staat voor Systeme, Anwendungen und Produkte (Systemen, Applicaties en Producten). Oorspronkelijk bij de oprichting van het bedrijf stond het voor SystemAnalyse und Programmentwicklung.

In 2013 wijzigde SAP AG (Aktiengesellschaft, AG) haar juridische benaming van een Duits bedrijf naar een Europees bedrijf, SAP SE (Societas Europaea, SE).

Over SAP[bewerken]

SAP helpt bedrijven met de optimalisatie van bedrijfssoftware. Dit omvat onder meer de toeleveringsketens en bedrijfsprocessen, waardoor ze concurrentieel blijven.

De Nederlandse tak van het bedrijf is opgezet in 1987 door Henk Verkou en Etienne Stouten. Henk Verkou was tot eind 1986 manager bij Siemens waar hij een afdeling aanstuurde die SAP-ondersteuning verleende aan klanten. In 1989 nam SAP Nederland B.V. een verdieping in gebruik in een pand op bedrijventerrein Soetelieve Noord in 's-Hertogenbosch, en was het Nederlandse hoofdkantoor daar verspreid over drie volledige panden. Sinds 3 december 2007 zit SAP Nederland in een compleet nieuw gebouw vlak bij de oude locatie, Amerikastraat 10. Sinds januari 2013 staat Caspar Joustra aan het hoofd als Managing Director.

De BeLux-vestiging (voor België en Luxemburg) is op 27 september 1990 opgericht. Het hoofdkantoor staat aan de Olympiadenlaan in Brussel. Voor het Belgisch-Luxemburgse SAP werken 240 mensen voor bijna 1000 Belgische en meer dan 100 Luxemburgse klanten.[3]

Wereldwijd werken er in 2014 ca. 66.500 medewerkers bij SAP, verdeeld over meer dan 130 landen.[4]

Markten[bewerken]

Sinds 2003 heeft SAP voor het SME-segment twee oplossingen erbij: SAP Business One en SAP Business All-in-One. SAP Business One richt zich op MKB bedrijven met 1 tot 100 werknemers. SAP Business All-in-One vanaf 75 medewerkers. Eind 2007 lanceerde SAP het product SAP Business ByDesign. Deze SaaS-oplossing vult het productenpalet van SAP aan voor het SME-segment en is sinds 2008 ook voor Nederlandse ondernemers beschikbaar.[5]

Externe link[bewerken]