Jan Custers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan Custers
Beelden van Custers boven de ingang van diens atelier
Persoonsgegevens
Volledige naam Petrus Johannes Lodevicus Custers
Geboren Stratum, 10 september 1867
Overleden Venlo, 25 mei 1942
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Beeldhouwer
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Petrus Johannes Lodevicus (Jan) Custers (Stratum, 10 september 1867Venlo, 25 mei 1942) was een Nederlandse beeldhouwer[1] en een kunstenaar die interieurs vervaardigde voor neogotische kerken. Hij kreeg in zijn tijd ook internationale erkenning. Hij was een vriend van de Belgische beeldhouwer Jules Vits.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Custers was een zoon van Lambertus Custers en Henrica Ketelbueters. Hij trouwde met Engelina Francina Maria van Gardinge (1874-1951). Custers werd opgeleid aan de Sint-Lucasschool in Gent.

Hij begon in of voor 1894[2] een atelier voor kerkelijke kunst in Stratum, waarin hij samenwerkte met zijn jongere broer Alphons. Het atelier bevond zich op het huidige adres Geldropseweg 20 (Eindhoven). De voorgevel van dit huis, dat voor een groot deel nog in originele staat aanwezig is, is door Jan Custers zelf ontworpen en de voorgevel is rijk versierd. Twee beelden die het centrale venster flankeren stellen de beeldhouwkunst en de architectuur voor, terwijl de schilderkunst met een voorstelling van Rembrandt in het medaillon boven het venster wordt gesymboliseerd. In het atelier werden onder meer altaren, Heiligenbeelden en Heilig Hartbeelden gemaakt.[3] Een aantal beelden wordt beschermd als rijksmonument, zoals een graftombe op de Rooms-Katholieke begraafplaats Mastendreef in Bergen op Zoom.[4] In 1930 overleed Alphons en twee jaar later werd het atelier gesloten.[5]

Custers overleed op 74-jarige leeftijd.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jan Custers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.