Jan Dirk van Wassenaer van Rosande

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Dirk baron van Wassenaer van Rosande

Jan Dirk baron van Wassenaer, heer van van Rosande (Bennekom, Huis Noordereng, 7 juli 1851 - 's-Gravenhage, 23 juni 1914) was een Nederlands luitenant ter zee tweede klasse, adjudant van prins Hendrik, kamerheer van koning Willem III, gemeenteraadslid in Den Haag, lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland, lid der Gedeputeerde Staten en lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Familie[bewerken]

Van Wassenaer was een zoon van mr. Willem Frederik Hendrik baron van Wassenaer (1820-1892), heer van Weurt en den Briellaard, kamerheer en lid provinciale staten van Gelderland, en Justine Goverdine Jeanne Adolphine gravin van Rechteren (1828-1892). Hij was een broer van Otto Jacob Eifelanus van Wassenaer van Catwijck.

Van Wassenaer trouwde in 1881 met jkvr. Maria Adriana van Sypesteyn (1854-1941), hofdame van prinses Hendrik en lid van de familie Van Sypesteyn.

Uit dit huwelijk werden twee dochters geboren:

Militaire loopbaan[bewerken]

Van Wassenaer trad op 15-jarige leeftijd als adelborst derde klasse in dienst; hij verwierf tijdens zijn tijd in militaire dienst, die duurde tot 1881, het Ereteken voor Belangrijke Krijgsbedrijven (1873-1874) en de Atjeh-medaille 1873-1874. Gedurende de jaren 1878-1879 was hij adjudant van prins Hendrik der Nederlanden.

Civiele loopbaan[bewerken]

Nadat hij de militaire dienst had verlaten werd Van Wassenaer kamerheer van de koning, dienstdoende aan het hof van prinses-douairière Hendrik der Nederlanden en vier jaar later kamerheer van de koning in buitengewone dienst. Hij maakte gedurende vier jaar deel uit van de Haagse gemeenteraad, enige jaren was hij ook lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland, die hem in 1901 kozen tot lid der Gedeputeerde Staten, en drie jaar later tot lid van de Eerste Kamer, waar hij als vertegenwoordiger van de Christelijk-Historische Partij optrad. Van Wassenaer was lid van het hoofdbestuur van het Algemeen-Nederlands Verbond, vicepresident van de vereniging "Onze Vloot" en curator van de Technische Hogeschool te Delft. Hij was ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw en coadjutor van de Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht.

Portal.svg Portaal Marine