Herman Adriaan van Karnebeek (1874-1942)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herman Adriaan van Karnebeek
Herman Adriaan van Karnebeek
Algemene informatie
Volledige naam Herman Adriaan van Karnebeek
Geboren 21 augustus 1874
Overleden 29 maart 1942
Partij Oud-liberaal
Titulatuur Jhr., Mr., Dr.
Politieke functies
1911-1918 Burgemeester van Den Haag
1918-1927 Minister van Buitenlandse Zaken
1928-1942 Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland
Herman van Karnebeek in 1923

Herman Adriaan van Karnebeek (Den Haag, 21 augustus 1874 – aldaar, 29 maart 1942) was een Nederlandse diplomaat en minister. Na zijn ministerschap was Van Karnebeek commissaris van de Koningin in Zuid-Holland. Van Karnebeek was voorzitter van de (Algemene) Vergadering van de Volkenbond in de jaren 1921-1922.

Jhr. mr. dr. Van Karnebeek was lid van de familie Van Karnebeek en een zoon van Abraham Pieter Cornelis van Karnebeek en Maria Petronella Rochussen. Hij studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1900 aldaar in de staatswetenschap.[1]

Van Karnebeek was pro-Duits. Hij was een warm pleitbezorger van de Nederlandse zelfstandigheidspolitiek. Hij was ambtenaar bij Koloniën en daarna burgemeester van Den Haag. In die functie kreeg hij onder meer te maken met massademonstraties op Prinsjesdag voor algemeen kiesrecht. Hij maakte als conservatief liberaal deel uit van de rechtse Kabinetten-Ruijs de Beerenbrouck I en II en -Colijn I. Hij trad in 1927 af als minister in het kabinet-De Geer na verwerping door de Eerste Kamer van het Verdrag met België, dat hij als zijn levenswerk beschouwde. Bij zijn aftreden werd hij benoemd tot Minister van Staat. Nadien werd hij Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland.

Van Karnebeek was getrouwd met Adriana Justina Civile barones Van Wassenaer, zij woonden op het Korte Voorhout nummer 7. Zij kregen vier kinderen. Hun zoon Maurits was burgemeester van Zwolle. Hun zoon Herman Adriaan jr. was voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité en lid van het Internationaal Olympisch Comité.

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Van Karnebeekmonument op het landgoed De Eese

Van Karnebeek speelde vanaf 1889 cricket bij HCC. In 1923 kocht hij het landgoed De Eese, een voormalige heerlijkheid ten noorden van Steenwijk. Hij noemde zich vanaf die tijd Heer van De Eese. Na zijn overlijden wordt het landgoed door de familie Van Karnebeek als landbouw- en natuurgebied geëxploiteerd.

Voorganger:
E.C. baron Sweerts de Landas Wyborgh
Burgemeester van Den Haag
1911-1918
Opvolger:
J.A.N. Patijn
Voorganger:
J. Loudon
Minister van Buitenlandse Zaken
1918-1927
Opvolger:
F. Beelaerts van Blokland
Voorganger:
E.C. baron Sweerts de Landas Wyborgh
Commissaris van de Koning van Zuid-Holland
1928-1942
Opvolger:
R. van Genechten
Zie de categorie Herman van Karnebeek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.