Jan Johansson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan Johansson
Jan Johansson
Algemene informatie
Geboren 16 september 1931
Geboorteplaats Söderhamn
Overleden 9 november 1968
Overlijdensplaats Jönköping
Land Vlag van Zweden Zweden
Werk
Jaren actief 1948–1968
Genre(s) jazz
Beroep muzikant
Instrument(en) pianist
Label(s) Megafon Records
Verwante artiesten Anders Johansson
Jens Johansson
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Bekende instrumenten
piano
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jan Johansson (Söderhamn, 16 september 1931Jönköping, 9 november 1968) was een Zweedse jazzpianist en componist. Eind jaren 50 was hij aan de bekende jazzclub Montmartre in Kopenhagen verbonden, waar hij met Stan Getz en andere Amerikaanse jazzmusici speelde. Hij gold als een van de meest beloftevolle Europese pianisten. Zijn stijl werd origineel en smaakvol genoemd.

In 1963 nam hij met bassist Georg Riedel het album Jazz på svenska ("Jazz op z'n Zweeds") op met jazzbewerkingen van Zweedse volksmuziek, waarmee hij bekendheid bij het grote publiek verwierf. De plaat wordt als een moderne klassieker beschouwd en is tot op heden een steady seller in Zweden en de overige Scandinavische landen.

Als componist schreef hij werk voor ballet, film, radio en tv, onder andere voor de televisieserie Pippi Langkous en bijhorende films.

Johansson kwam op 37-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeluk in Småland.

Zijn 2 zonen, Anders Johansson (drummer bij de Zweedse powermetal band HammerFall) en Jens Johansson (toetsenist bij de Finse powermetal band Stratovarius), runnen Heptagon Records, een platenlabel dat het werk van hun vader beschikbaar stelt. De Amerikaanse hiphopgroep Non Phixion samplede "Bandura" voor hun lied "Skum". De Zweedse progressieve metalband Opeth benoemde hem als een invloed voor de instrumentale titeltrack voor hun album Heritage.

Hij werd in 2014 opgenomen in de Swedish Music Hall of Fame.