Jan Koblasa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Koblasa
Jan Koblasa (2012)
Jan Koblasa (2012)
Persoonsgegevens
Geboren 5 oktober 1932
Geboorteland Tsjechië
Beroep(en) Beeldhouwer, schilder en graficus
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jan Koblasa (Tábor, 5 oktober 1932) is een in Duitsland werkzame Tsjechische beeldhouwer, schilder en graficus.

Leven en werk[bewerken]

Koblasa volgde van 1952 tot 1958 een beeldhouwopleiding bij Jan Lauda, Otakar Španiel en Karel Pokorný aan de kunstacademie van Praag, de Akademie výtvarných umění v Praze (AVU). Met Jaroslav Vožniak, Bedřich Dlouhý en Karel Nepraš stichtte hij in 1954 de kunstenaarsgroepering Klub, het latere Šmidrové. Hij leerde de kunstcollectie kennen van Vincenc Kramář met werken van Pablo Picasso, Bohumil Kubišta en Emil Filla. In 1958 volgde hij gedurende een jaar een opleiding decorbouw aan de faculteit podiumkunsten van de academie en zag in het depot van de Nationale Galerie het werk van de schilder František Kupka. In 1962 nam hij deel aan een tentoonstelling in het Poolse Krakau en was hij met werk vertegenwoordigd in Washington D.C. (Art since 1950), in 1965 gevolgd door diverse exposities in Duitsland. In 1966 kreeg hij zijn eerste solo-expositie in Praag, gevolgd door tentoonstellingen in Duitsland, Nederland, België en Frankrijk.

In 1968 nam Koblasa deel aan een expositie tijdens de Kieler Woche in Kiel. Hij reisde aansluitend naar Italië, waarvandaan hij, na de gebeurtenissen in Praag (de Praagse Lente), niet terugkeerde, maar vrijwillig in ballingschap ging. In 1969 kreeg hij de uitnodiging in Kiel een beeldhouwatelier aan de kunstacademie te starten. Koblasa kreeg politiek asiel in Duitsland en was van 1972 tot 1997 hoogleraar beeldhouwkunst aan de Muthesius Kunsthochschule. Vanaf 1991 ontving hij weer uitnodigingen voor exposities in Tsjechië en sinds 2003 bekleedt hij een leerstoel aan de kunstacademie in Praag.

Werken (selectie)[bewerken]

 • 1968 Klein Zaches (hout), collectie Kunsthalle zu Kiel in Kiel
 • Zwei Boten, altaar van de Universitätskirche Kiel : Fly I en Fly II (langdurige bruikleen van de kunstenaar)
 • 1975 Kopfplastik (beton) voor de Paul-Gerhard-Schule in Lübeck
 • 1980/81 Drei Stehende (brons), Kunsthalle St. Annen in Lübeck
 • 1983 Arabella (marmer - Lübecker Bildhauersymposion) Lübecker Dom in Lübeck
 • 1983 Domtürme (Anröchter dolomiet - Lübecker Bildhauersymposion) op de begraafplaats bij de Dom in Lübeck
 • 1989 Doppelskulptur David und Goliath (diabas), Ostufer Einfelder See in Neumünster
 • 1990 Great Victim, Beeldenpark symposium Hořice
 • 1993 Der Wächter, Heggerstraße in Hattingen
 • 2002 In Bílka (gemeente Bořislav), werd in 2002 (onder beschermheerschap van Václav Havel) een Duits-Tsjechische vriendschapsweg aangelegd. Op initiatief van Ivan Nosek en Jan Koblasa werden door zeven Tsjechische en zeven buitenlandse kunstenaars 14 sculpturen langs de route naar Černčice (Louny) geplaatst.
 • 2003 sculptuur tijdens het beeldhouwersymposium in Cesta Mramoru
 • 2004 Gruppe von Vier Boten (brons), Gerisch-Skulpturen-Park in Neumünster en Gottorfer Skulpturenpark van Schloß Gottorf in Schleswig
 • 2005 opdracht voor een Monument to Gustav Mahler in Jihlava (te onthullen ter gelegenheid van de Mahler herdenkingen in 2010 en 2011)

Fotogalerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

 • Gisela Böhrk e.a.: Klassenarbeit echt wahr. Jan Koblasa und seine Klasse für Bildhauerei und Absolventen der Muthesius-Hochschule für Kunst und Gestaltung, Kiel; Landeskulturzentrum Salzau. Uitgave: Ministerium für Bildung, Wissenschaft, Forschung und Kultur des Landes Schleswig-Holstein und Muthesius-Hochschule, Fachhochschule für Kunst und Gestaltung, Kiel, Ed. Salzau (1996) ISBN 3-926048-34-4

Externe links[bewerken]