Bohumil Kubišta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zelfportret in havelock (Autoportrét v haveloku) -1908
Bohumil Kubišta (1911)

Bohumil Kubišta (Praskačka, 21 augustus 1884Praag, 27 november 1918) was een Tsjechische schilder.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Kubišta bezocht van 1896 tot 1903 de middelbare school en aansluitend tot 1905 de kunstnijverheidsschool in Praag. Hij nam ook les in het atelier van Vlaho Bukovac, de vertegenwoordiger van de Kroatische jugendstil. Hij studeerde gedurende de jaren 1906 en 1907 in Florence, waarna hij naar Praag terugkeerde. Daar nam hij voor de eerste keer deel aan een expositie en richtte hij met onder anderen Emil Filla, Bedřich Feigl en Max Horb de groepering Osma (De Acht) op. Na een verblijf in Parijs in 1909, waar hij in aanraking kwam met het kubisme, nam hij in 1910 in Praag als onafhankelijke deel aan een tentoonstelling van de groepering Spolek výtvarných umělcû Mánes (SVU Mánes), de XXXI výstava SVU Mánes Les Indépendants geheten. Aanvankelijk werd Kubišta geïnspireerd door het werk van de schilders Vincent van Gogh en Paul Cézanne, later liet hij zich beïnvloeden door het expressionisme (Edvard Munch), het kubisme (Pablo Picasso en Georges Braque) en het Italiaanse futurisme.

Naast Kubišta werden ook andere Tsjechische schilders beïnvloed door het kubisme, zoals Emil Filla, Josef Čapek, Otakar Kubín , Antonín Procházka en Václav Špála, evenals industrieel ontwerpers en architecten in Praag (zie: Tsjechisch kubisme).

In 1911 bezochten enkele leden van de kunstenaarsgroepering Die Brücke, Ernst Ludwig Kirchner en Otto Mueller, Bohumil Kubišta in Praag. Nog in hetzelfde jaar sloot Kubišta zich aan bij Die Brücke. Hij nam in 1912 deel aan de internationale tentoonstelling van de Sonderbund in Keulen en de Neue Secession in Berlijn.

Kubišta nam vrijwillig dienst in het Oostenrijks-Hongaarse leger en diende voor tijdens de Eerste Wereldoorlog onder andere in Pula, Wenen, Jaroměř, Ljubljana en in Slowakije. Dit leidde tot verwijdering van zijn Praagse vrienden, die aan de andere kant stonden (de beeldhouwer Otto Gutfreund diende bijvoorbeeld in het Franse Vreemdelingenlegioen). Kubišta werd onderscheiden met de Oostenrijkse Leopoldsorde.

Bohumil Kubišta stierf in 1918 aan de gevolgen van de Spaanse griep.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Černá, Marie: Dějiny výtvarného umění. Praag: Idea Servis, 2005.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]