Jan de Wit (schip, 1917)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Nederland
JAN DE WIT
De Jan de Wit bij Sail Amsterdam 2015
Geschiedenis
Werf Jachtwerf Van Dam, Oude Wetering
Datum oplevering 1917
Eigenaren
Eigenaar 2006 Fam Van de Griendt, Beek en Donk
Vroegere eigenaren 1917 K. Stellingwerf, schipper, Harlingen
1936 een timmerman/keukenbouwer in Amsterdam
jaren vijftig scouting, Amsterdam
jaren zestig Jong Amsterdams stel
jaren tachtig Engels echtpaar
jaren negentig Artsenechtpaar, Almere
Vroegere namen 1917 PARLEVINKER (volgens meetbrief 1927)
Algemene kenmerken
Type Bakdeksalonkruiser
Lengte 11,98
Breedte 3,25
Diepgang 1,35
Tonnenmaat 22
Voortstuwing en vermogen Continental 427 A 6 cilinder all fuel, 140 pk bij 1800 omw/min
MMSI 244050741
Roepletters PC2903
Opmerkingen Register Varend Erfgoed Nederland nr. 2712
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De bakdeksalonkruiser Jan de Wit is een varend monument dat genoemd is naar Johan de Witt, raadpensionaris van Holland. Het schip is gebouwd als parlevinker voor de Zuiderzeewerken en voer met voornamelijk manschappen en klein materieel tussen Harlingen/Makkum en de werkeilanden van de Wieringermeerafsluiting en de afsluiting van de Zuiderzee. De bemanning bestond uit 2 personen.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rond 1936 was de parlevinker niet meer nodig, ook de leeftijd van de eigenaar Stellingwerf speelde een rol, en werd het schip verkocht aan een timmerman/keukenbouwer in Amsterdam. Deze verbouwde het schip eenvoudig als ‘jacht’ geschikt voor de regio Amsterdam. Lang heeft hij er niet van genoten, tijdens de oorlog is het schip afgezonken geweest om zo niet in handen van de bezetter te komen.

Na de oorlog werd het schip weer opgeknapt door een zeeverkennersgroep in Amsterdam, die er ook de huidige motor in plaatste. Rond 1950 noemden ze het schip Jan de Wit. Door het gebruik voor jeugdwerk liep het schip de nodige krassen op en was het begin jaren zestig aardig uitgeleefd. Het werd verkocht aan een jong Amsterdams stel, dat het schip gerestaureerd heeft en in stijl van toen een nieuwe stuurhut op heeft gezet.

Na ruim 20 jaar in hun bezit, ging het schip over in handen van een Engels echtpaar, verbonden als docenten aan een hogeschool. Zij hebben ermee door Europa en vooral door Frankrijk gevaren. Voor die grote tochten werd er een douche bij ingebouwd. In de loop van de jaren negentig ging het schip over naar een artsenechtpaar uit Almere.

De huidige (anno 2020) eigenaren kochten het schip in 2005 ondanks dat er 20 cm water in het schip stond, waarmee ze het – zoals ze zelf zeggen – "van de verdrinkingsdood hebben gered”, er groeiden paddenstoelen in de stuurhut.

Restauratie[bewerken | brontekst bewerken]

Het schip is van geklonken potijzer 5 mm, maar was op de waterlijn verrot, lek en in bijzonder slechte staat. Door het maken van een verantwoord restauratieplan met hulp van deskundigen (een museumdirecteur, werf gebr. Tiekstra en scheepstimmer- en restauratiebedrijf Van der Zwan met de technisch commissaris van de Vereniging van Booteigenaren Oude Glorie) en een lening van het Prins Bernhard Cultuurfonds, kon het schip worden gerestaureerd.[2]

De romp werd kaal gemaakt en opgeknapt, waarbij het onderwaterschip voor driekwart werd vernieuwd. De waterlijn werd compleet gerestaureerd. Het nieuwe voordek kreeg ook nieuwe dekspanten. Ook werd de stuurhut afgebroken en op basis van de originele stalen constructie opgebouwd met massief mahonie, conform de stijl van eind jaren dertig van de twintigste eeuw.

Na een jaar kon in 2007 de maidentrip weer gemaakt worden en fungeerde de Jan de Wit als openingsschip bij Maritiem ’s-Hertogenbosch.

De Jan de Wit was een van de historische schepen die hebben deelgenomen aan de Koningsvaart 2013 en was dan ook in de “Koningsvijver”.[3]

Liggers Scheepmetingsdienst[bewerken | brontekst bewerken]

Meetnummer District en volgnr. Meetdatum Meetplaats Lengte [m] Breedte [m] Inzinking [m] Waterverplaatsing [ton] Naam Eigenaar Domicilie
A6202N Amsterdam 30 september 1927 Zaandam 11,96 3,11 15,369 PARLEVINKER K.Stellingwerf Harlingen

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]