Jan ten Compe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan ten Compe
Ten Combe door Tibout Regters
Persoonsgegevens
Geboren Amsterdam, 14 februari 1713
Overleden Amsterdam, 11 november 1761
Beroep(en) kunstschilder, graficus, kunsthandelaar
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1735-1761
Bekende werken Het stadhuis van Delft gezien vanaf de Grote Markt, Gezicht op het IJ en Amsterdam
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jan ten Compe (Amsterdam, 14 februari 1713 – aldaar, 11 november 1761) was een Nederlands kunstschilder, graficus en kunsthandelaar.

Ten Compe groeide op in het Amsterdamse Diaconie Weeshuis der Hervormden. Al op jonge leeftijd kwam hij in de leer bij Dirk Dalens III. Mogelijk is hij ook een leerling geweest van Jacob de Wit.

Hij legde zich voornamelijk toe op stadsgezichten en liet zich daarin inspireren door het werk van Gerrit Berckheyde, Cornelis Pronk en Jan van der Heyden. Ten Compe werd allengs de meest gerenommeerde schilder van stadsgezichten in de eerste helft van de achttiende eeuw. De details in zijn stadsgezichten schilderde hij zeer minutieus, zodat zijn werken ook topografisch van belang zijn. Amsterdam was zijn voornaamste onderwerp. Daarnaast schilderde hij tussen 1740 en 1755 een aantal Haagse gezichten, aangezien hij toen met enige regelmaat daar woonachtig was. Ook plaatsen als Delft, Haarlem, Heemstede, Leiden, Rotterdam en Utrecht komen voor in zijn werk.

Al tijdens zijn leven waren zijn schilderijen bijzonder in trek bij de gegoede burgerij en behaalden ze hoge prijzen. Van na 1757 is geen enkel werk van Jan ten Compe bewaard gebleven. Waarschijnlijk was hij aan de drank verslaafd geraakt en kon hij daardoor in de laatste jaren van zijn leven niet meer werken.

Jan ten Compe, De Bierkade en het Groenewegje gezien naar het Spui, ca. 1750

Enkele voorbereidende schetsen van Ten Compe zijn met waterverf ingekleurd door Jacobus Buys. Daarnaast zijn tekeningen van Ten Compe gegraveerd door Pierre Charles Nicolas Dufour en Robert Muijs.

Ten Compe had enkele leerlingen, onder wie in ieder geval Gerrit Toorenburgh.

Zie de categorie Jan ten Compe van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.