Jan van der Mey (architect)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joan van der Mey

Joan Melchior van der Mey (roepnaam Jo) [1] (Delfshaven, 19 augustus 1878 - Geulle, 6 juni 1949) was een Nederlands architect en één van de voormannen van de Amsterdamse School.

Leven en werk[bewerken]

Van der Meij begon zijn architectenloopbaan bij Eduard Cuypers. Vanaf 1911 had hij een tijdelijke betrekking bij de dienst Publieke Werken in Amsterdam.[2] In 1911 kreeg hij de opdracht om het esthetische ontwerp voor het Scheepvaarthuis in Amsterdam te verzorgen. De gebroeders van Gendt waren uitgekozen om het constructieve deel op zich te nemen. Van der Meij vroeg naast Piet Kramer en Michel de Klerk diverse kunstenaars om mee te helpen. Mede door dit gebouw wordt van der Meij gezien als één van de grondleggers van de Amsterdamse School-beweging.

De Waalseilandbrug (brug 283), naast het Scheepvaarthuis, werd ook door hem ontworpen, de lantaarns zijn van Kramer. Daarna heeft hij nog een groot aantal huizenblokken in Amsterdam-Zuid en in de buurt van het Mercatorplein gebouwd, maar geen van deze waren zo uitgesproken als het Scheepvaarthuis. Ook ontwierp hij de in 1955 deels ingestorte Vijzelflat aan de Vijzelstraat.

Zijn laatste opdracht kreeg hij in 1935 van de directeur van de Nederlandse Centrale voor Pluimvee en Eieren, J.G. Tukker, voor de bouw van het landhuis "De Gave Gulden" te Giessenburg.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]