Janos Koolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Janos Koolen
Janos-koolen-1358717439.jpg
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Janos Koolen (Middelburg, 5 mei 1981) is een Nederlandse multi-instrumentalist die actief is in de Nederlandse pop- en folk-wereld. Zijn hoofdinstrumenten zijn de mandoline en de gitaar, maar daarnaast speelt hij andere banjo, piano en klarinet. Ook zingt hij solo- en achtergrondpartijen.

Bands[bewerken]

In 2006 richt Koolen samen met Izak Boom, Bart Soeters en Arthur Bont de band Spoor op, die zich richt op Nederlandstalige akoestische folk. Met Boom en Soeters had Koolen al eerder opgetreden onder de naam HotchPotch, met wie ze in 2007 een cd opnamen samen met Nederpopveteraan Kaz Lux. In 2013 kwamen de heren en Kaz Lux opnieuw bij elkaar voor een nieuwe plaat. De naam HotchPotch werd vervangen door Kaz Lux and the Adopted, de cd heet 'Backstroke'.

Onder de naam Hobson's Choice speelt Koolen samen met Mik Lammers (toetsen), Janneke Donkersloot (fiddle) en Geertje Meire (accordeon) regelmatig live op folk-bals in Engeland. Deze formatie heeft geen albums opgenomen.

In maart 2011 presenteerde Koolen zijn nieuwste project op de mandoline. Samen met Lucas Beukers (contrabas) maakte hij een volledig instrumentale plaat. De gehele plaat bestaat uit eigen composities, waarbij er gekozen wordt voor dynamisch spel en improvisaties.

In november 2011 kwam de cd 'Land' uit van Frédérique Spigt, waarop Janos te horen is. In 2012 deden zij een theatertour. In 2013 werd de cd 'Land' genomineerd voor een Edison. De cd 'Close To Home van Eric de Vries en de cd 'The medicine show' van Frédérique Spigt kwamen uit in 2014, op beide is Janos te horen.

Janos toert momenteel (2014) door het land met Eric de Vries, Frédérique Spigt en de nieuwe bandformatie Monroe. Monroe is een bleugrass band die naast Janos bestaat uit; Douwe Bob Posthuma, Joost van Es, Floris de vries en Jeroen Overman. Monroe heeft plannen voor een cd 2015.

Discografie[bewerken]

J.Koolen.jpg

Solo[bewerken]

  • 2003: In My Garden

Met eigen bands[bewerken]

  • 2011: Janos Koolen & Lucas Beukers - (Geen titel)
  • 2009: Spoor - Eindelijk Thuis
  • 2007: Spoor - Erop of Eronder (ep)
  • 2007: Janos Koolen & Gilles Rullmann - Janos & Gilles
  • 2007: Kaz Lux & HotchPotch - Osmosis
  • 2005: HotchPotch - European World of Bluegrass

Als mede-muzikant[bewerken]

Externe links[bewerken]