Jean-Baptiste Oudry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jean-Baptiste Oudry
Portret van Jean-Baptiste Oudry (1753) door Jean-Baptiste Perronneau
Persoonsgegevens
Volledige naam Jean-Baptiste Oudry
Geboren Parijs, 17 maart 1686
Overleden Beauvais, 30 april 1755
Geboorteland Vlag van Frankrijk Frankrijk
Nationaliteit Franse
Beroep(en) kunstschilder, ontwerper
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jean-Baptiste Oudry (Parijs, 17 maart 1686 - Beauvais, 30 april 1755), was een Franse schilder en ontwerper. Hij schilderde voornamelijk dieren, vooral honden; daarnaast jachttaferelen. Hij was artistiek directeur van de gobelinweverij in Beauvais. Hij had grote invloed op de ontwikkeling van de wandtapijtkunst. Werken van hem bevinden zich onder andere in het Musée des beaux arts in Dijon en in het Museum Nissim de Camondo in Parijs.

Biografie[1][bewerken | brontekst bewerken]

Jean-Baptiste was de zoon van de schilder en kunsthandelaar Jacques Oudry (c.1661-1720) en Nicole Papillon. Oudry volgde eerst zijn opleiding aan de Académie de Saint-Luc en later aan de Académie Royale de Peinture et de Sculpture waar hij ook werkzaam zou zijn als docent.

Onder begeleiding van Nicolas de Largillière kopieerde Oudry het werk van Vlaamse en Hollandsche schilders uit de zeventiende eeuw en ontwikkelde hij een affiniteit voor het schilderen van flora en fauna. Hij liet zich onder andere inspireren door Frans Snyders, Jan Fijt, Jan Baptist Weenix.

Tussen 1725 en 1735 verzorgde hij de illustraties voor Le Roman Comique van Paul Scarron en voor Les Fables of Jean de La Fontaine.

Via zijn beschermheer, Henri Camille, kwam hij in contact met het hof van Lodewijk XV en werd hij aangesteld als hofschilder van de koninklijke jacht.

Oudry was getrouwd met Marie-Marguerite Froissé, uit dit huwelijk werden meerdere kinderen geboren waaronder Jacques-Charles die ook kunstschilder zou worden.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Wandtapijten

Schilderijen

Zie de categorie Jean-Baptiste Oudry van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.