Naar inhoud springen

Jean-Jacques Cassiman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Heemkundig (overleg | bijdragen) op 15 jul 2019 om 15:31. (Biografie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Jean-Jacques Cassiman
In Technopolis Mechelen tijdens de persvoorstelling van een interactieve opstelling over DNA, oktober 2014
In Technopolis Mechelen tijdens de persvoorstelling van een interactieve opstelling over DNA, oktober 2014
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 25 april 1943
Geboorteplaats Brussel, België
Overlijdensdatum 5 augustus 2022Bewerken op Wikidata
Overlijdensplaats Oud-HeverleeBewerken op Wikidata
Academische achtergrond
Alma mater Katholieke Universiteit te LeuvenBewerken op Wikidata
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Menselijke genetica
Universiteit Katholieke Universiteit Leuven
Soort hoogleraar Emeritus met opdracht

Jean-Jacques Cassiman (Brussel, 25 april 1943) is een Belgisch onderzoeker en professor in de menselijke genetica die baanbrekend werk verrichtte op vlak van DNA-onderzoek.

Biografie

Cassiman liep school in het Heilig-Hartcollege (Ganshoren) en ging aan de Katholieke Universiteit Leuven studeren waar hij in 1967 een diploma behaalden in de Medische Wetenschappen. Daarna trok hij naar de Verenigde Staten alwaar hij vijf jaar onderzoek deed rond menselijke genetica aan de Stanford-universiteit.

In 1976 werd hij geassocieerd hoogleraar aan het Departement Menselijke Erfelijkheid in Leuven. In 1981 werd hij gewoon hoogleraar aan hetzelfde departement en werd hij hoofd van het laboratorium voor menselijke mutaties en polymorfismen in het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid verbonden met het Universitair Ziekenhuis Leuven). In 1998 werd hij hoofd van dit Centrum.

In 1998 bewees professor Cassiman door middel van DNA-onderzoek dat Karl Wilhelm Naundorff geen nazaat was van de Bourbons en dus zeker niet Lodewijk XVII was. In 2004 bewees hij dat de bewering over een in Parijs bewaard hart, dat het aan Lodewijk XVII — de onfortuinlijke kind-koning — heeft toebehoord, daadwerkelijk klopt.

Hij kreeg in 2004 de opdracht van de Franse autoriteiten om door middel van DNA-onderzoek te achterhalen of het stoffelijk overschot van Napoleon Bonaparte dat in Parijs begraven ligt wel degelijk dat van Napoleon is.

In 2013 bewees professor Cassiman samen met professor Maarten Larmuseau dat een gemummificeerd hoofd toegewezen aan Hendrik IV van Frankrijk niet van de koning kon zijn. Zij deden dit door het DNA van het hoofd te vergelijken met dat van het mogelijke bloed op een zakdoek van Lodewijk XVI en dat van drie andere nog levende afstammelingen van het Huis Bourbon.[1]

Erkenning

Trivia

  • In de eerste helft van de jaren 60 was hij zanger bij het Trio Cassiman dat hij samen met zijn broer Guido en zijn zus Emmy vormde. Het trio speelde folkmuziek en negrospirituals en was regelmatig te zien op de Vlaamse podia. Toen Jean-Jacques na zijn studies naar Amerika trok kwam er een voorlopig einde aan zijn zangcarrière. Na zijn emeritaat in 2008 begon het trio opnieuw op treden.
  • Hij heeft een cameo als professor Zweizaufen in het Kiekeboealbum Blond en BlauW.