Jean Leering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jean Leering.jpg

Jean Leering (IJsselstein, 11 maart 1934 - Amsterdam, 4 april 2005) was een Nederlandse museumdirecteur en hoogleraar kunstgeschiedenis.

Na een studie architectuur in Delft werd hij in 1964 directeur van het Van Abbemuseum in Eindhoven. Tijdens zijn directoraat wist hij belangrijke topstukken voor het museum te verwerven. Hij probeerde kunst minder elitair te maken en meer maatschappelijk engagement te geven. Jongeren probeerde hij voor actuele kunst te interesseren door middelbare scholieren voor vernissages uit te nodigen en dan inhoudelijke discussie met hen aan te gaan over recente aanwinsten, bijvoorbeeld een blauw monochroom doek van Yves Klein.

Vanaf 1973 was hij een van de twee directeuren van het Tropenmuseum in Amsterdam en twee jaar later ging Leering werken bij de Rijksgebouwendienst. In 1976 begon hij met het geven van colleges kunstgeschiedenis bij de faculteit bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven (TUE) die hem in 1992 benoemde tot hoogleraar. Op 12 november 1999 ging Jean Leering bij de TUE met pensioen. In 2005 overleed hij 71-jarige leeftijd na een langdurige ziekte. Zijn leven lang wist hij een aanstekelijk optimisme te behouden.

Biografie[bewerken]

  • Paul Kempers, Het gaat om heel eenvoudige dingen: Jean Leering en de kunst, uitgeverij Valiz, 2018.