Jean Nelissen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Jean Nelissen (Geleen, 2 juni 1936 - Maastricht, 1 september 2010) was een Nederlandse sportjournalist.

Hij was jarenlang chef sport bij dagblad De Limburger maar werd vooral bekend als wielerverslaggever bij Studio Sport. De Neel, zoals zijn collega Mart Smeets hem steevast aanduidde, was een van de bekendste wielercommentatoren en -verslaggevers van Nederland. Hij was befaamd om zijn encyclopedische kennis van de wielergeschiedenis.

Nelissen schreef 23 boeken, waaronder De bijbel van de Tour de France, [1] waarin onder andere alle uitslagen uit de Tourgeschiedenis staan vermeld. Tot en met 2007 verscheen hij nog op televisie als onderdeel van het programma De Avondetappe. Hij schreef columns voor dagblad De Limburger en artikelen voor het maandblad Wieler Revue. Hij overleed op 74-jarige leeftijd, na een langdurige ziekte. Nelissen was de oom van oud-profrenner en wielerjournalist Danny Nelissen. Van Nelissen is de bekende wieleruitdrukking reglementair uit het wiel rijden, oftewel: wegsprinten, demarreren, de ander(en) verslaan. In juli 2010 kwam zijn biografie "Het intrigerende wielerleven van Jean Nelissen" uit. Met een voorwoord van Jan Janssen.

Vanaf 2011 reikt de Limburgse omroep L1 de Jean Nelissen Award uit aan een sportverslaggever of sportjournalist voor hun gehele oeuvre, de prijs wordt uitgereikt tijdens de vooravond van wielerklassieker Amstel Gold Race. Mart Smeets won de eerste award, daarna wonnen onder meer Hugo Camps en Evert ten Napel. De prijs werd tot nog toe altijd uitgereikt door Dries van Agt.