Jean Nelissen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gedenkteken Jean Nelissen op de Gulperberg

Jean Nelissen (Geleen, 2 juni 1936 - Maastricht, 1 september 2010) was een Nederlandse sportjournalist.

Hij was jarenlang chef sport bij dagblad De Limburger, maar werd vooral bekend als wielerverslaggever bij Studio Sport. De Neel, zoals zijn collega Mart Smeets hem steevast aanduidde, was een van de bekendste wielercommentatoren en -verslaggevers van Nederland. Hij was befaamd om zijn encyclopedische kennis van de wielergeschiedenis.

Nelissen schreef 23 boeken, waaronder De bijbel van de Tour de France,[1] waarin onder andere alle uitslagen uit de Tourgeschiedenis staan vermeld. Tot en met 2007 verscheen hij op televisie als onderdeel van het programma De Avondetappe. Hij schreef columns voor dagblad De Limburger en artikelen voor het maandblad Wieler Revue. Nelissen was tot 1982 eigenaar en bewoner van Kasteel Geulzicht. Hij was getrouwd en had geen kinderen. Hij overleed op 74-jarige leeftijd, nadat hij was opgenomen met een gebruiken heup, in het ziekenhuis in Maastricht.[2] Hij werd gecremeerd in Eijsden.

Nelissen was de oom van oud-profrenner en wielerjournalist Danny Nelissen. Toen deze in 1995 wereldkampioen op de weg bij de amateurs werd leverde "oom Jean" het televisiecommentaar. Van Nelissen is de bekende wieleruitdrukking reglementair uit het wiel rijden, oftewel: wegsprinten, demarreren, de ander(en) verslaan.

In juli 2010 kwam zijn autobiografie "Het intrigerende wielerleven van Jean Nelissen" uit, met een voorwoord van Jan Janssen. In 2015 verscheen de biografie "Jean", geschreven door Bart Jungmann.

Vanaf 2011 wordt iedere twee jaar de Jean Nelissen Award uitgereikt aan een sportverslaggever of sportjournalist voor diens gehele oeuvre. Een initiatief van Jos Benders, vriend van Jean Nelissen. De prijs wordt uitgereikt tijdens de vooravond van wielerklassieker Amstel Gold Race. Mart Smeets won de eerste award, daarna wonnen Hugo Camps en Evert ten Napel. De prijs werd in 2018 tijdens een live-uitzending van de Limburgse regionale omroep L1 uitgereikt door Dries van Agt.