Wieler Revue

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wieler Revue
Genre Wielertijdschrift
Frequentie 10 keer per jaar
Eerste editie 1977
Land(en) Vlag van Nederland Nederland
Uitgeverij(en) Pijper Media
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Wieler Revue is een Nederlands tijdschrift gericht op de wielersport. Het verschijnt 10 keer per jaar en werd opgericht in 1977. Daarmee is het Nederlands langstlopende wielertijdschrift.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Naast het reguliere maandblad geeft Wieler Revue ook jaarlijks een aantal specials uit. Zo verschijnt in het voorjaar de seizoensgids, met informatie over ploegen en renners, en aan het einde van het seizoen een eindejaars-special. Ook voorafgaand aan de drie Grote Rondes, Tour de France, Giro d'Italia en Vuelta a España en voorafgaand aan de voorjaarsklassiekers komt het blad met overzichten van informatie over de desbetreffende koersen.

Ook is er een speciale rubriek genaamd 'nationaal'. Er wordt dan aandacht besteed aan de nationale wielerkalender, goede uitslagen van onbekende wielrenners en soms ook een column. De rubriek is gekenmerkt door zijn oranje kleur.

Website[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het tijdschrift is een gelijknamige website gekoppeld met het laatste wielernieuws en previews uit de artikelen.

Medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]

Medewerkers van nu, en uit de geschiedenis van het blad, zijn onder anderen:

Daarnaast telt het blad enkele vaste columnisten, die hun commentaar leveren op de wielerwereld, zoals Rik Vanwalleghem, Iris Slappendel, Michiel Elijzen en Filemon Wesselink. NOS-commentator Gio Lippens was jarenlang als freelancer actief voor het blad. Ook journalist Jean Nelissen was jarenlang een van de vaste freelancers van Wieler Revue.

GP Wieler Revue[bewerken | brontekst bewerken]

Wieler Revue was hoofdsponsor en naamgever van de GP Wielerrevue, een eendaagse wielerwedstrijd in Nederland. De wedstrijd werd tussen 1985 en 2004 georganiseerd in de Achterhoek. Bekende winnaars zijn Johan Museeuw (1993), Rudi Kemna (1997) en Niki Terpstra (2004).

Wielerspellen[bewerken | brontekst bewerken]

Wieler Revue organiseert jaarlijks een drietal populaire wielerspellen: Directeur Sportief (wegwedstrijden), Crossmasters (veldrijden) en het Tourspel (Tour de France).

Directeur Sportief[bewerken | brontekst bewerken]

Directeur Sportief werd gespeeld tijdens het wegseizoen. Deelnemers kunnen punten verdienen bij alle grote klassiekers, etappewedstrijden en bij belangrijke kampioenschappen. Milaan-Sanremo is de eerste wedstrijd die meetelt en na de Ronde van Lombardije wordt de eindstand gepubliceerd in het tijdschrift. Deelnemers aan het spel stellen aan het begin van het wielerseizoen een ploeg van tien renners samen. Met deze renners worden punten gescoord in de meetellende wedstrijden. Winst in een Grote Ronde levert hun de meeste punten op.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]