Jeneverbeskielwants

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jeneverbeskielwants
Jeneverbeskielwants, Cyphostethus tristriatus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Acanthosomatidae (Kielwantsen)
Geslacht:Cyphostethus
Soort
Cyphostethus tristriatus
Fabricius, 1787
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Jeneverbeskielwants op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De jeneverbeskielwants (Cyphostethus tristriatus), is een wants uit de familie kielwantsen (Acanthosomatidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Johann Christian Fabricius in 1787.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De jeneverbeskielwants is een groen gekleurde wants met een karakteristieke, gebogen roze-rode band, die over de dekschilden loopt. Ook de poten zijn groen. Lengte ongeveer 9-11 mm.

Verspreiding en gedrag[bewerken | brontekst bewerken]

In Europa strekt het gebied waarin hij zich heeft verspreid zich uit van het zuiden van Scandinavië naar het noorden van het Middellandse Zeegebied. Maar ook in het oosten naar Siberië en het Nabije Oosten.

Hij is te vinden de cipresfamilie (Cupressaceae) Vooral op jeneverbes, maar ook op de Levensboom (Thuja) en Chamaecyparissoorten. Hij zuigt dan aan de vruchten van deze waardplanten.

De jeneverbeskielwants is voor het grootste deel van het jaar actief, behalve in de koudste maanden. Hij overwintert dan als een volwassen wants. In de lente verschijnen ze dan weer om te paren. Nieuwe volwassen wantsen kunnen dan vanaf eind augustus worden gevonden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]