Jeroen Kramer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeroen Kramer
Jeroen Kramer tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in 2019
Algemene informatie
Geboren 12 september 1956
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief ?-heden
Beroep voice-over, televisiepresentator en artiest
Portaal  Portaalicoon   Film

Jeroen Kramer (12 september 1956) is een Nederlands voice-over, televisiepresentator en artiest. Hij is vooral bekend van de jeugdprogramma's Het Klokhuis (dat hij 11 jaar heeft gepresenteerd) en het Sinterklaasjournaal. Verder is hij stemacteur en maakt hij solo-muziekvoorstellingen voor volwassenen.

In het verleden presenteerde hij voor Teleac het programma Bij Ons Thuis, waarin hij ouders, onderwijzers en pedagogen confronteerde met eigentijdse opvoedingsdilemma's. Ook heeft hij bij de RVU een seizoen lang een serie radioprogramma's over opvoeding gepresenteerd. Voor BVNTV (wereldomroep televisie) presenteerde hij de actualiteitenrubriek Studio NL, en voor VARA/NPS/VPRO het actualiteitenprogramma MiddagEditie, in wisseldienst met Felix Meurders, Hanneke Groenteman, Inge Diepman en Harmke Pijpers. Voor TV Noord-Holland presenteerde hij de culturele talkshow Hoogspanning, alsmede het eerste seizoen van het TVNH-journaal. Voor de Amsterdamse televisiezender AT5 presenteerde Kramer Lijn 5, waarin hij een seizoen lang acteurs, musici en andere kunstenaars in een door Amsterdam rijdende tram interviewde. Sinds 2007 presenteert hij samen met Dieuwertje Blok het Sinterklaasjournaal en de landelijke intocht van Sinterklaas.

Als acteur speelde Kramer onder meer in Goede tijden, slechte tijden, Onderweg naar Morgen, de EO-serie Verborgen Verhalen en de NCRV-serie Catch. In de animatieserie Sprookjesboom sprak hij de stem van de ezel in.

Als singer-songwriter vertolkt hij sinds 2013 zijn eigen Nederlandstalige werk,[1] dat hij ook uitbrengt op platforms als Spotify.

Vanaf het najaar van 2021 speelt en zingt Kramer samen met Dieuwertje Blok in het jeugdtheaterprogramma De Prins van Oranje. Hetzelfde verhaal verscheen ook als kinderboek bij Uitgeverij Rubinstein.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]