Jeroen Windmeijer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeroen Windmeijer
Jeroen Windmeijer
Algemene informatie
Volledige naam Jeroen Frederik Antonius Maria Windmeijer
Geboren 19 april 1969
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief sinds 2001
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Jeroen Frederik Antonius Maria Windmeijer (Delft, 19 april 1969) is een Nederlandse auteur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Windmeijer werd geboren te Delft. Hij groeide op in Pijnacker. Na zijn gymnasiumopleiding (Sint Stanislascollege, Delft) studeerde hij wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en na het behalen van zijn propedeuse studeerde hij Culturele Antropologie en Sociologie der Niet-Westerse Samenlevingen aan de Universiteit Leiden. Voor zijn afstudeeronderzoek woonde hij zes maanden in een klein dorpje van de Boliviaanse Aymara-indianen aan de oevers van het op 4.000 meter gelegen Titicacameer, op de grens van Bolivia en Peru. In 2001 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden en het Amsterdamse Centrum voor Documentatie voor Latijns-Amerika (CEDLA). Hij bracht veertien maanden door in het stadje Otavalo, gelegen in de hooglanden van het noorden van Ecuador. Dit resulteerde in het proefschrift De vallei van de rijzende zon: een studie naar de voorbeeldige Indianen uit Otavalo, Ecuador. Dit proefschrift verscheen in 2004 in een gepopulariseerde editie onder de titel Poncho’s, panfluiten en paardenstaarten. De Spaanse vertaling — onder de titel El valle amanecido: un estudio de los indígenas ejemplares de Otavalo, Ecuador — verscheen in 2016.

Windmeijer werkte als reisleider voor de Leidse reisorganisatie Djoser in onder meer Egypte, Mexico, Guatemala, Belize en Venezuela. Daarna was hij zes jaar docent Nederlands als Tweede Taal (NT2). Na een studie Wereldgodsdiensten en de eenjarige postdoctorale lerarenopleiding Godsdienst (ICLON, Leiden) werkte hij twee jaar als docent godsdienst en als docent maatschappijleer op het Bonaventuracollege Boerhaavelaan (2007-2009) en een kleine tien jaar aan het Visser ’t Hooft Lyceum Kagerstraat (2009-2019).

Windmeijer debuteerde in juni 2015 bij de Leidse uitgeverij Primavera Pers met de thriller Het Petrusmysterie. Ter gelegenheid van het 170-jarig bestaan van confessioneel onderwijs in Leiden verscheen bij de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL) de mini-thriller Een strooien brief, in een gelimiteerde editie van 1.500 exemplaren. In 2017 verscheen van zijn hand bij de uitgever HarperCollins Holland Het Pauluslabyrint, in 2018 gevolgd door Het Pilgrim Fathers Complot. Zowel in Het Petrusmysterie, Het Pauluslabyrint als Het Pilgrim Fathers Complot is de hoofdpersoon archeoloog Peter de Haan, verbonden aan de Universiteit Leiden. In 2019 publiceerde hij De Offers, het eerste deel van wat een Latijns-Amerikaanse trilogie moet worden. Deel 2, De Genesissleutel (2020), speelt in Peru en deel 3 (2022) op Paaseiland. In maart 2020 verscheen Het Isisgeheim, een boek dat hij schreef in samenwerking met cultuurhistoricus Jacob Slavenburg, in april 2021 gevolgd door Het Evacomplex.

Het Petrusmysterie[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2015 debuteerde hij met de literaire thriller Het Petrusmysterie. Volgens de overlevering zou de apostel Petrus in Rome zijn gestorven, maar daar is geen enkel historisch bewijs voor. De auteur sluit aan op een andere traditie die stelt dat Jezus’ belangrijkste leerling – de beschermheilige van de ‘sleutelstad’ Leiden - naar Engeland zou zijn vertrokken. Centraal in het boek staat een briefwisseling tussen Judas en Petrus, die een geheel nieuw licht werpt op de laatste uren van Jezus en op de oorsprong van het christendom. De oorspronkelijke titel van het boek luidde De bekentenissen van Petrus. In januari 2020 werd een geheel herziene editie uitgegeven onder de nieuwe titel Het Petrusmysterie.

Een strooien brief[bewerken | brontekst bewerken]

Ter gelegenheid van het 170-jarig bestaan van confessioneel onderwijs verscheen bij de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL) de mini-thriller Een strooien brief, in een gelimiteerde editie van 1.500 exemplaren. Centraal in het boek staat de fusie tussen het rooms-katholieke onderwijs met het christelijk-protestantse onderwijs in Leiden – een samengaan van twee geloofsstromingen die bij sommige mensen op veel weerstand stuit.

Het Pauluslabyrint[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 2017 verscheen van zijn hand Het Pauluslabyrint. Zowel in Het Petrusmysterie als in Het Pauluslabyrint is de hoofdpersoon een Leidse archeoloog Peter de Haan, verbonden aan de universiteit aldaar. Al eeuwenlang doen in Leiden hardnekkige geruchten de ronde over een uitgebreid tunnelstelsel onder de stad. Sommige tunnels zouden gegraven zijn ten tijde van het Spaanse Beleg van Leiden (1573-1574). Hongerige bewoners zouden tunnels gegraven hebben tot achter de Spaanse linies om de bevolking van voedsel te kunnen voorzien. In de roman stuiten archeologen bij graafwerkzaamheden inderdaad op een tunnel. Dit is het startschot van een verhaal waarin de apostel Paulus en zijn rol in het ontstaan van het christendom centraal staan.

Wegwijzers[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met schrijver Jos van Duinen bezocht Jeroen Windmeijer in 2017-2018 religieuze en spirituele bijeenkomsten in Leiden en omgeving. Zij woonden diensten bij van katholieken en protestanten, mormonen en antroposofen, remonstranten en Keltische christenen. Ze knielden neer naast moslims tijdens het vrijdaggebed, hoorden eeuwenoude gebeden reciteren in de synagoge, zaten in stilte bij de Quakers en bezochten vieringen in gevangenissen en ziekenhuizen. Zij mediteerden met zenboeddhisten, deden Tai Chi-oefeningen in het park, zweetten mee tijdens Bikram Yoga en dansten op het ritme van het leven bij Biodanza. Ze luisterden naar preken van gereformeerde dominees, katholieke priesters, baptisten, imams en pandits, zevendedagsadventisten, evangelisten en rabbi's en lieten voordrachten vertalen uit het Turks, Frans, Hebreeuws en Marokkaans. Ze zagen hoe mensen zich op straat in een met water gevulde vuilcontainer lieten dopen en hoe wicca-aanhangers de vruchtbaarheid van de aarde vierden.

Wekelijks deden zij hier verslag van in hun rubriek Wegwijzers in het Leidsch Dagblad. Dit boek is een verslag van hun wonderlijke ontdekkingstocht door het hedendaagse religieuze en spirituele landschap. De stukken werden gebundeld in het boek Wegwijzers, dat in 2018 uitkwam bij de Leidse uitgeverij De Muze.

Het Pilgrim Fathers Complot[bewerken | brontekst bewerken]

In augustus 2018 verscheen Het Pilgrim Fathers Complot, waarmee de zogenoemde “Leidse trilogie” afgesloten wordt. In 2020 is het 400 jaar geleden dat de Pilgrim Fathers na een verblijf van 11 jaar (1609-1620) uit Leiden vertrokken. Via Delfshaven voeren zij naar Plymouth (Engeland) om vanaf daar met het schip de Mayflower naar Amerika te vertrekken. De Pilgrims waren Engelse puriteinen die Engeland ontvlucht waren omdat zij door koning Jacobus I vanwege hun geloof vervolgd werden. Het boek telt 40 hoofdstukken – net zo veel als de jaren die het volk Israël volgens het Bijbelboek Exodus door de woestijn zwierf, op weg naar het Beloofde Land. Ook spelen de Vrijmetselaars een belangrijke rol in het boek, dat zich niet alleen in Leiden afspeelt, maar ook in Boston (VS) en in de Egyptische Sinaï-woestijn.

De Offers[bewerken | brontekst bewerken]

De Offers (2019) is het eerste deel van de zogenoemde Latijns-Amerika Trilogie. Het verhaal speelt op de Boliviaanse Altiplano. In een kleine indiaanse gemeenschap aan de oevers van het Titicacameer wordt een dood jongetje gevonden. Het lijkt op rituele wijze om het leven te zijn gebracht. De Nederlandse student Luc van Os uit Wageningen, die stage loopt bij de landbouwuniversiteit van Tiahuanaco, en zijn indiaanse collega Nayra Mamani raken ongewild bij deze zaak betrokken.

Het Isisgeheim[bewerken | brontekst bewerken]

Het Isisgeheim (maart 2020) is het eerste boek dat is voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen Jeroen Windmeijer en cultuurhistoricus Jacob Slavenburg. Centraal in het boek staat de geschiedenis van de godin Isis, een van de belangrijkste godinnen van de Egyptische mythologie. Wanneer het Leidse Rijksmuseum van Oudheden zich opmaakt voor een grootse tentoonstelling over Egypte, doet conservator Arianna een wel heel bijzondere ontdekking in een gouden beeldje van de godin Isis; de Egyptische moedergodin blijkt al eeuwenlang een groot geheim met zich mee te dragen. Al snel raken Arianna en haar collega Thijs verstrikt in een onzichtbaar netwerk met internationale vertakkingen. Hun pogingen het mysterie te ontrafelen leiden hen naar Oxford, waar duidelijk wordt hoeveel moeite er wordt gedaan om de vondst geheim te houden.

De Genesissleutel[bewerken | brontekst bewerken]

Dit (losstaande) tweede deel van de Latijns-Amerika trilogie speelt zich af rond de mysterieuze Nazca-tekeningen in Peru. Sinds mensenheugenis zijn er mythologische en religieuze verhalen over “bezoekers uit de hemel” die naar de aarde zouden zijn afgedeeld om de mensheid te onderwijzen. Zij beloofden op een dag terug te komen en volgens sommigen zou dit de herkomst zijn van het thema van de wederkomst van een god of van goden, dat in zoveel godsdiensten en mythologieën terugkomt.

Tijdens een toeristische vlucht boven de Nazca-woestijn zien de Nederlandse toeristengids Ángel Trustfull en zijn Peruaanse collega Luz Feria een uitgeputte man, die wartaal uitslaat. Nadat ze hem hebben gered, worden ze ongewild het middelpunt in deze zaak. Wat was de man in hemelsnaam op het spoor? Door wie werd hij achtervolgd? Of door wát? Tijdens hun spectaculaire zoektocht door de woestijn wordt de sluier van het mysterie opgelicht en krijgen ze zicht op een alternatieve geschiedenis van de mensheid... Maar is de wereld daar klaar voor?

Het Evacomplex[bewerken | brontekst bewerken]

Het Evacomplex (2021) is het (losstaande) tweede deel van de trilogie die Windmeijer schreef in samenwerking met cultuurhistoricus Jacob Slavenburg. Het boek biedt een alternatieve kijk op het verhaal van de schepping van de mens volgens Genesis, en dat met name op de rol van de vrouw en die van de slang.

De internationaal befaamde slangendeskundige Frank van As werkt bij Naturalis, het natuurhistorisch museum in Leiden. Hij gebruikt zijn kennis echter ook in de kringen rond de charismatische voorganger van een mysterieuze gemeenschap, zonder te weten welk onheil hij daarmee over zichzelf – en over zijn vrouw Cat – afroept. Dat dringt pas tot hem door als de eerste dode is gevallen. Lukt het hun om zichzelf op tijd uit deze wurggreep te bevrijden? Journaliste Magda Filippo stuit in de tussentijd op een alternatieve uitleg van het Bijbelse Genesisverhaal en de rol van Eva daarin. De gebeurtenissen lijken met elkaar verstrengeld te zijn, maar hoe? Haar spannende zoektocht leidt haar van wonderbaarlijke religieuze tradities naar eeuwenlang verborgen boodschappen in de Sixtijnse Kapel. Zonder het te beseffen hebben zij zich allemaal in een slangenkuil begeven…

De Stenen Goden[bewerken | brontekst bewerken]

De Stenen Goden (2022) is het derde (losstaande) deel van de Latijns-Amerika trilogie. Het boek speelt zich deels af in Middelburg en deels op Paaseiland. De reis van Jacob Roggeveen vormt de rode draad door het boek. Deze Middelburgse ontdekkingsreiziger vertrok in 1721 met drie schepen met als doel de ligging van het Onbekende Zuidland vast te stellen - een reis die uiteindelijk tevergeefs bleek. Terra Australis, of voluit Terra australis incognita (het Onbekende Zuidland), was een continent waarvan men vroeger dacht dat het op het zuidelijk halfrond te vinden was. De term stamde van Ptolemeus, die dacht dat de Indische Oceaan door land omgeven was, en Terra Australis aan zijn zuidrand plaatste. In de 18e eeuw werd de mythe van Terra Australis beëindigd door de reizen van James Cook, die in zijn eerste reis om Nieuw-Zeeland heenvoer en op zijn tweede reis de diverse wereldzeeën op hoge zuidelijke breedte doorkruiste. Hij toonde daarmee aan dat een eventueel zuidelijk continent niet op gematigde breedte kon liggen, maar alleen in de poolgebieden.

De Middelburgse antropologiestudent Anthoni Eskens doet op Paaseiland onderzoek naar de moai, de mysterieuze beelden die al eeuwenlang tot de verbeelding spreken. Al snel ontdekt hij dat er op het eiland een felle, onderhuidse strijd woedt over de oorsprong van de moai. Als er mensen beginnen te verdwijnen, lijkt het erop dat sommigen het niet bij discussiëren laten. In Middelburg treft Monique Fierloos, conservator van het Zeeuws Museum, voorbereidingen voor een grote tentoonstelling over ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen en Paaseiland. Een Paaseilandse beeldhouwer is uitgenodigd om voor het museum een beeld te maken, maar een in een nabijgelegen dorp gevonden moai zet de verhoudingen op scherp. En dan valt de eerste dode…

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • De vallei van de rijzende zon: een studie naar de voorbeeldige Indianen uit Otavalo, Ecuador, Ecuador (2001; Amsterdam University Press)
  • Poncho's, panfluiten en paardenstaarten; Indiaanse handelsreizigers en straatmuzikanten uit Otavalo, Ecuador (2004; Universiteit Leiden)
  • El valle amanecido: un estudio de los indígenas ejemplares de Otavalo, Ecuador (Abya Yala; 2016)
  • De Bekentenissen van Petrus (2015; Primavera Pers)
  • Een Strooien Brief (2016; SCOL Leiden)
  • Het Pauluslabyrint (2017; HarperCollins Holland)
  • Petrova zpovĕd (2018; Albatros Media; XYZ; Tsjechië)
  • Wegwijzers (2018; met Jos van Duinen; Uitgeverij De Muze)
  • Het Pilgrim Fathers Complot (2018; HarperCollins Holland)
  • St Paul’s Labyrinth (2018; HarperCollins UK; Engeland)
  • De Offers (2019; HarperCollins Holland)
  • La biblioteca dei labirinti (2019; Newton Compton; Italië)
  • Das Pauluslabyrinth (2019; HarperCollins Germany; Duitsland)
  • Het Petrusmysterie (2020, HarperCollins Holland; vh. De Bekentenissen van Petrus)
  • Het Isisgeheim (2020; met Jacob Slavenburg; HarperCollins Holland))
  • The Pilgrim Conspiracy (2020; HarperCollins UK; Engeland)
  • Il manoscritto perduto della massoneria (2020; Newton Compton; Italië)
  • Il labirinto de São Paolo (2020; Clube do Autor; Portugal)
  • De Genesissleutel (2020; HarperCollins Holland)
  • Die Spur der Pilgerväter (2020; HarperCollins Germany; Duits)
  • Het Evacomplex (2021; met Jacob Slavenburg; HarperCollins Holland)
  • Die Petrusverschwörung (2021; HarperCollins Germany)
  • St. Peter's Mystery (2021; HarperCollins UK; Engeland)
  • De Stenen Goden (2022; HarperCollins Holland)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]