Naar inhoud springen

Jeroen van Busleyden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Johanraymond (overleg | bijdragen) op 9 feb 2020 om 21:57. (afb.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Anoniem portret
Hof van Busleyden (14 maart 2006)

Hieronymus (Jeroen) van Busleyden (Aarlen, ca. 1470 - Bordeaux 27 augustus 1517) was een Zuid-Nederlands jurist, mecenas en humanist.

De Luxemburger Busleyden had in Leuven en Bologna gestudeerd en was doctor in beide rechten. Hij was onder Filips de Schone lid en rekwestmeester geworden van de Grote Raad van Mechelen (1504), waar zich ook het hof van aartshertogin Margaretha bevond. In datzelfde jaar werd hij priester en kanunnik van Sint-Rombouts. Hij nam deel aan de hoge politiek en diplomatie, en ontpopte zich tot een humanist en mecenas. Aan de Universiteit van Leuven stichtte hij het Collegium Trilingue, kweekplaats van nieuw leven in wetenschap en kunst.

Vanaf 1503 liet hij met stedelijke subsidies een riante residentie bouwen in Mechelen (bewoonbaar in 1507 maar nog niet af in 1516). De palazzo van Busleyden werd al snel beroemd vanwege de banketten die hij er hield. Adriaan Boeyens was er te gast, lang voor hij paus werd. Ook bevriende intellectuelen als Erasmus, Cuthbert Tunstall en Thomas Morus kwamen over de vloer. De laatste begon er te schrijven aan zijn Utopia en Erasmus bezong het hof en de collectie antieke munten van Busleyden.[1]

Hij overleed in Bordeaux, op terugkeer van een reis naar Spanje in opdracht van Karel V. Hij werd in de Sint-Romboutskathedraal begraven.

Zijn broer, Frans van Busleyden, vervulde diverse kerkelijke en politieke functies in de Bourgondische Nederlanden.

Trivia

Literatuur

  • De Vocht, H. (1950). Jerome de Busleyden. His Life and Writings. Humanistica Lovaniensia, 9.
  • Dhanens, E. & Roggen, D. (1951). De humanist Busleyden en de oorsprong van het Italianisme in de Nederlandse kunst. Antwerpen: De Sikkel.

Bronnen en noten

  1. Ad Buslidianum de aedibus magnificis Mechliniae; Nummis antiquis apud Hieronymum Buslidianum servatis