Jet Boeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jet Boeke
Jet Boeke in 2014
Persoonsgegevens
Volledige naam Jet Boeke
Geboren 28 oktober 1948
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Illustrator
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1978 - heden
Bekende werken Dikkie Dik
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Vista-kmixdocked.png
Stemopname van Jet Boeke. Oktober 2014

Jet Boeke (Wageningen, 28 oktober 1948) is een Nederlandse illustrator die vooral bekend is geworden met haar tekeningen van de rode kater Dikkie Dik. Deze verhalen worden regelmatig voorgelezen in het kinderprogramma Sesamstraat. De verhalen over Dikkie Dik zijn met name gericht op peuters.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Na haar eindexamen middelbare meisjesschool ging Boeke naar Amsterdam, waar ze was toegelaten tot de Rietveldacademie. Aanvankelijk wilde ze industrieel vormgever of edelsmid worden, maar op advies van een leraar koos ze uiteindelijk voor de richting grafische vormgeving.

Toen haar opleiding was afgerond reisde ze twee jaar door Noord- en Zuid-Amerika. In New York leerde zij een illustrator kennen die animatiefilmpjes voor Sesame Street maakte. Zo kwam ze voor het eerst met het programma in contact. Teruggekomen in Nederland bleek dat er een Nederlandse versie van Sesamstraat in voorbereiding was. Zij bood haar diensten aan en kon bij dit programma aan de slag.

Ze woont met haar twee katten in Amsterdam.

Dikkie Dik[bewerken | brontekst bewerken]

Dikkie Dik dankt zijn ontstaan aan Costa Rica. Hier kruiste poes Domino het pad van Jet. Domino is de moeder van de échte Dikkie Dik, die model stond voor de oranje kater uit Sesamstraat. De echte Dikkie Dik was overigens wit, maar die kleur was niet geschikt als illustratie.

In 1978 tekende Boeke haar eerste Dikkie Dik-verhaal en dertig jaar later is hij nog steeds populair. In 2000 kreeg zij de Kiekeboekprijs voor Waar is Dikkie Dik?

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]