Jet Propulsion Laboratory

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het JPL complex in Pasadena, Ca.

Het Jet Propulsion Laboratory ook bekend als JPL (Nederlands: Straalvoortstuwingslaboratorium) nabij Pasadena (Californië) is een complex van NASA en wordt gerund door Caltech (California Institute of Technology). Men bouwt en volgt er onder meer onbemande ruimtevaartuigen voor de NASA.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De ontstaansgeschiedenis van het JPL gaat terug naar de jaren 1930 toen professor Theodore von Kármán van het Caltech baanbrekend onderzoek verrichtte naar raketaandrijving. Hij stond op dat ogenblik aan het hoofd van het Guggenheim Aeronautical Laboratory. De eerste poging om een raket te lanceren vond plaats op 31 oktober 1936. Hierna kon von Kármán de Amerikaanse luchtmacht overtuigen om onderzoek te mogen verrichten naar het lanceren van zwaar beladen vliegtuigen vanaf korte startbanen.

Von Kármán werd gevraagd om de werking van de nieuwe V-2 raketten van het Duitse leger te achterhalen. Zijn team stelde voor deze raketten na te bouwen en ten slotte nog betere prototypes te vervaardigen. In dit voorstel gebruikten ze voor het eerst de term 'Jet Propulsion Laboratory'.

Het ruimtetijdperk ging voor de Amerikanen op 31 januari 1958 met de lancering van Explorer 1 van start. Deze satelliet was door het JPL gebouwd. Sindsdien heeft het JPL onbemande missies verzorgd naar elke planeet van het zonnestelsel. Bovendien is er belangrijk werk verricht om de aarde beter in kaart te brengen. Het JPL beheert ook het wereldwijde Deep Space Network, gevestigd in de Mojavewoestijn van Californië, nabij Madrid (Spanje) en in de buurt van Canberra (Australië).

Het complex in Pasadena van het JPL is ongeveer 72 hectare groot. Het grootste deel hiervan ligt op het grondgebied van La Canada Flintridge, maar de hoofdingang en enkele gebouwen bevinden zich in Pasadena. Het adres is dan ook: 4800 Oak Grove Drive, Pasadena, CA 91109.

In 2003 telde het JPL ongeveer 5500 werknemers en onderaannemers, met een budget van 1,4 miljard dollar.

Missies[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder volgt een chronologische lijst van missies die door het JPL werden gesponsord.

Geplande missies

  • Missie om een staal terug te brengen van Mars (2013)

Geannuleerde missies

Lijst van de directeurs van het JPL[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jet Propulsion Laboratory van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.