Mars 2020

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mars 2020
Mars 2020
Organisatie NASA
Hoofdaannemer Jet Propulsion Laboratory
Missienaam Mars 2020
Lanceringsdatum 30 juli 2020, 11:50 UTC[1] (lanceervenster: 14 juli t/m 15 Augustus 2020)
Lanceerbasis Cape Canaveral AFS SLC-41
Draagraket Atlas V-541
Doel geologie Mars bestuderen en marslandschap in kaart brengen, daarnaast drone-technologie testen in de martiaanse atmosfeer
Landing hemellichaam 18 februari 2021
Portaal  Portaalicoon   Astronomie
Lancering

Mars 2020 is een robotische rovermissie van NASA naar Mars die op 30 juli 2020 werd gelanceerd en volgens planning op 18 februari 2021 een landing in de Jezero-krater moet maken. De missie is ontwikkeld door het Jet Propulsion Laboratory (JPL) en wordt door United Launch Alliance met een Atlas V vanaf Cape Canaveral AFS Lanceercomplex SLC-41 gelanceerd. De rover (een robotisch wagentje) die op 5 maart 2020 de naam Perseverance (doorzettingsvermogen) kreeg, zal onderzoek doen naar geologische processen en eventueel vroeger leven of de mogelijkheid daartoe op Mars. De naam Perseverance is in lijn met eerdere Marsrobots van NASA die naar menselijke eigenschappen zijn genoemd. De naam werd via een prijsvraag onder scholieren aangedragen. Naast de rover zal ook een experimentele zelfsturende marshelikopter die op 29 april 2020 Ingenuity (vindingrijkheid) werd gedoopt[2] en daarvoor bekend was als Mars Helicopter Scout (MHS), worden meegenomen. Ingenuity zal foto’s van het landschap nemen. De functie om foto’s te nemen wordt als bonus gezien. De door JPL ontwikkelde MHS zal vooral als techniekdemonstrator mee gaan en geen verdere onderzoeksdoelen hebben.

Perseverance moet op Mars onder meer bodemmonsters verzamelen en op een strategische plaats achterlaten. Enkele jaren later zal volgens de planning een andere rover de module met bodemmonsters ophalen en naar een lander/opstijg-module brengen. Deze zal de monsters naar aarde brengen. Die Mars Sample Return missie is een samenwerking van NASA en ESA.

Lanceercampagne[bewerken | brontekst bewerken]

De voorbereiding van de lancering lag aanvankelijk op koers voor 17 juli 2020, maar door problemen bij het integreren van de Atlas V-raket moest de richtdatum op 11 juni drie dagen worden uitgesteld. Op 22 juni werd de generale repetitie van de Atlas V lancering gehouden. Dat gebeurde zonder dat de neuskegel erop was gemonteerd. De geplande lanceerdatum verschoof daarop naar 22 juli. Tijdens de generale repetitie werd een probleem in de Centaur (tweede trap) ontdekt; een reeks sensors toonden afwijkende waarden. Dit vereiste reparatie waardoor de lancering op 30 juni ten minste acht dagen moest worden uitgesteld; van 22 naar 30 juli. Wel gaf NASA aan dat het lanceervenster dat normaliter 11 augustus sluit met een aangepast vluchtplan zeker tot 15 augustus kan worden opgerekt en dat wordt onderzocht of het lanceervenster nog verder kan worden opgerekt.[3] Op 7 juli 2020 arriveerde de neuskegel met daarin de Mars 2020 lander bij de verticale integratiehangar die aan de rand van lanceercomplex 41 staat om op de raket te worden gemonteerd.[4]

Op 28 juli rolde het mobiele lanceerplatform met de raket vanuit de integratiehangar naar de lanceerplaats. Op 30 juli 2020 om 11:50 UTC werd de sonde gelanceerd met een Atlas V in de 541 configuratie (met 5 meter neuskegel, vier extra vaste brandstof boosters en een eenmotorige Centaur-trap). De draagraket bracht de sonde eerst in een lagebaan om de aarde op een hoogte van zo’n 150 kilometer. 45 minuten na de lancering starte de Centaur zijn motor voor een aardeverlatingboost van acht minuten. Vervolgens ging de Centaur met de vracht om zijn lengteas draaien en 57 minuten na de lancering werd de Mars 2020-sonde losgelaten. De Centaur voerde daarna een koerscorrectie uit om te voorkomen dat deze ook naar Mars zou vliegen en die planeet zou vervuilen. Daarna werden de brandstoftanks afgeblazen en liet men de spanning uit de accu’s ontladen om de Centaur passief is een eeuwige afvalbaan om de zon achter te laten.

Ondertussen werd contact met de sonde bewerkstelligd. Enkele uren was er lichte spanning omdat het contact gedeeltelijk verloren leek. Dit kwam waarschijnlijk door het opwarmen van de sonde in het zonlicht waarna de boordcomputer in veilige modus was gegaan. Nadat alle systemen heropgestart waren was de communicatie hersteld en kon JPL bijna 12 uur na de lancering zowel telemetrie van de sonde ontvangen als commando’s naar de sonde terugsturen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]