Meertrapsraket

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tekening van het principe van een meertrapsraket

Een meertrapsraket is een raket die is opgebouwd uit meerdere onderdelen genaamd trappen. Deze trappen kunnen van elkaar worden losgekoppeld, en beschikken elk over hun eigen motor en brandstof. Afhankelijk van hoeveel trappen een raket telt bestaan er synoniemen voor het concept, zoals tweetrapsraket of drietrapsraket.

De trappen kunnen zowel op elkaar als naast elkaar worden bevestigd. De eerste trap is meestal het grootst, en zit onderaan. Deze bevat de brandstof nodig voor de lancering. Naar boven toe worden de trappen steeds kleiner. Er blijft uiteindelijk een nuttige lading over, zoals een ruimtesonde, een kunstmaan, een ruimtecapsule of (een capsule met) een of meer kernkoppen. met vaak een kleine raketmotor voor koerscorrecties.

De achterliggende gedachte bij meertrapsraketten is dat als de brandstof van een trap op is, dit gedeelte kan worden afgestoten om de raket zo lichter te maken en brandstof bij de volgende trappen te kunnen besparen. Door dit gewichtsverlies kunnen latere trappen bovendien meer snelheid maken. De maximale snelheid van een ééntrapsraket is immers beperkt door zijn massaverhouding en de uitlaatsnelheid zoals blijkt uit de Raketvergelijking van Tsiolkovski. Het is voor een chemische ééntrapsraket daarom bijna onmogelijk om voldoende snelheid te halen om een stabiele baan rond de aarde te bereiken met een bruikbare hoeveelheid nuttige lading.

Een ander voordeel is dat elke trap een ander type motor kan bevatten, zodat de raket zich kan aanpassen aan verschillende omstandigheden. Zo zijn de motoren van de eerste en soms tweede trap bedoeld voor reizen door de atmosfeer, en de motoren van de latere trappen voor reizen in een vacuüm.

Een nadeel van een meertrapsraket is echter dat het voertuig complexer is dan een raket die uit een geheel bestaat, en daarom lastiger om te bouwen. Bovendien moet een meertrapsraket motoren meenemen die pas later in gebruik worden genomen. Door het afstoten van trappen bij hoge snelheid is het ook moeilijk om de raket meer dan één keer te gebruiken, waardoor de kostprijs van ruimtereizen hoog is.

Zie ook[bewerken]