Rover (ruimtevaart)

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Astronaut Gene Cerman rijdt in een maanwagen tijdens de Apollo 17-missie (1972)

Een rover (Engels voor "verkenner", letterlijk "rondtrekker" of "rondreiziger") is een voertuig dat zich kan voortbewegen over de oppervlakte van een planeet of een ander hemellichaam. Het kan gaan om een onbemande robot die op afstand bestuurd wordt of semiautonoom is, maar het kan ook een bemand voertuig zijn waarmee astronauten op een andere planeet kunnen rondrijden.

Een bekende rover is de maanwagen (Lunar Rover Vehicle) waarmee Amerikaanse astronauten op de Maan rondreden.

Kenmerken[edit | edit source]

Door de mogelijkheid om zich op eigen kracht voort te bewegen, hebben rovers het voordeel dat ze een veel groter gebied kunnen onderzoeken en vastleggen dan stationaire landers kunnen doen. Als ze aangedreven worden door zonnecellen, kunnen ze zich in de winterperiode op zonnige plekken vestigen.

Missies met rovers hebben wel een grote technische complexiteit en daardoor grotere kans op mislukking dan missies met ruimtesondes die in een baan rond de planeet blijven of landers die op één plek blijven. Rovers landen op een planeet door middel van een lander, en na de landing moet de lander de rover op de planeetoppervlakte plaatsen, of de rover moet op eigen kracht de lander uitrijden. Hierbij kan van alles misgaan. Een andere risicofactor is dat rovers die op planeten op grote afstand van de Aarde rondrijden alleen met een flinke vertraging bestuurd kunnen worden, door de lange tijd die de radiosignalen er in beide richtingen over doen om de afstand te overbruggen. Deze rovers moeten dus semiautonoom kunnen handelen.

De wagens moeten over ruig en onbekend terrein kunnen rijden en extreme omstandigheden kunnen weerstaan, zoals enorm hoge en lage temperaturen en druk. Ook moeten ze tegen stof en corrosie kunnen en tijdens de missietijd blijven werken zonder mogelijkheid tot reparatie.

Geschiedenis[edit | edit source]

Loenochod[edit | edit source]

De Sovjet-Russische Loenochod 1 (1970) was de eerste rover op de Maan
1rightarrow blue.svg Zie Loenochod voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Sovjet-Unie was als eerste in de ruimte met rovers. De allereerste Sovjet-rover mislukte door problemen bij de lancering (19 februari 1969) van de Loena 1969A-ruimtesonde die het voertuig naar de Maan zou brengen. Een jaar later lukte het wel met de Loenochod 1, de eerste rover die met succes op een vreemd hemellichaam landde. Het voertuig werd op 10 november 1970 gelanceerd met de Loena 17. De lander van de Loena landde in het Mare Imbrium-gebied van de Maan op 17 november, waarna de Loenochod 1 uit de lander reed. Van 17 tot 22 november reed de rover 197 meter en maakte 14 close-upfoto's en 12 panoramafoto's van de Maan. De laatste communicatie met de Loenochod 1 was op 14 september 1971. Dit record van 11 maanden voor een rovermissie bleef 30 jaar staan, totdat de Mars Exploration Rovers het record verbraken.

Loenochod 2 werd door de Loena 21 naar de Maan gebracht. De ruimtesonde landde aan de oostkant van de Mare Serenitatis op 15 februari 1973. Een dag later, op 16 februari, rolde de Loenochod 2 de lander uit. De rover bleef 4 maanden lang operationeel en reed 37 kilometer over het Maanoppervlak. Het maakte 86 panoramafoto's en meer dan 80.000 televisiebeelden van de Maan. De rover voerde ook analyses van de grond uit.

Prop-M[edit | edit source]

Ook op Mars probeerden de Sovjets de Amerikanen voor te zijn met een rover. Tijdens de Mars 3-missie zette de lander neer op de planeet op 2 december 1971. De lander had een kleine rover aan boord, Prop-M genaamd, die aan de lander vastzat met een "navelstreng" van 15 meter. De rover was semiautonoom en had ski's om zich voort te bewegen. De lander had een robotarm om de rover op het Marsoppervlak neer te zetten. De missie mislukte echter omdat het radiocontact met de lander veertien seconden na de landing verloren ging; de rover werd dus nooit uitgezet.

Latere Sovjetmissies naar Mars (Mars 4NM en Mars 5NM) zouden rovers met de naam Marshokhod op de planeet neerzetten. Deze missies werden geannuleerd omdat de N1-draagraket niet geschikt bleek.

Apollo-maanwagen[edit | edit source]

De maanwagen van de Apollo 15-missie (1971)
1rightarrow blue.svg Zie Maanwagen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stuurde in 1971 en 1972 rovers mee met drie Apollomissies: Apollo 15, Apollo 16 en Apollo 17. Dit waren geen robots maar maanwagens waarmee de astronauten konden rondrijden. De Lunar Roving Vehicle was een elektrisch voortgedreven voertuig met plaats voor twee astronauten, hun uitrusting en apparatuur om grondmonsters te nemen. De missiecommandant zat in de linkerstoel en diende als rijder van de wagen. De wagen had vier wielen en een grote schotelantenne gemonteerd aan de voorkant van de wagen.

Officieel hadden de wagens een maximale snelheid van 13 kilometer per uur. Het snelheidsrecord werd gezet door Eugene Cernan die een snelheid van 18 kilometer per uur noteerde tijdens de Apollo 17-missie.

De maanwagen werd voor het eerst ingezet op 31 juli 1971, tijdens de Apollo 15-missie. Tijdens deze missie bestreek de wagen een afstand van 27,76 kilometer in een radius van 5 kilometer rond de lander. Tijdens de Apollo 16-missie werd 26,55 kilometer gereden in een radius van 4,5 kilometer, en tijdens de Apollo 17-missie werd 35,89 kilometer gereden in een radius van 7,6 kilometer.

Alle drie rovers werden na afloop van de missies op de Maan achtergelaten.

Sojourner[edit | edit source]

De Sojourner op Mars (1997)
1rightarrow blue.svg Zie Mars Pathfinder voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De eerste rover die met succes op Mars rondreed was de robot Sojourner, onderdeel van de Amerikaanse Mars Pathfinder-missie in 1996. De Pathfinder werd op 4 december 1996 gelanceerd en landde in het Chryse Planitia-gebied van Mars op 4 juli 1997, waarna de Sojourner de lander verliet.

De Sojourner had zes wielen en kon zich tot een afstand van een halve kilometer van de lander begeven. De maximaal bereikte snelheid was 1 centimeter per seconde. De rover stuurde 550 foto's van Mars terug naar de Aarde en analyseerde grondmonsters op 16 locaties rond de lander.

De rover bleef drie maanden actief. Het laatste radiocontact was op 27 september 1997.

Mars Exploration Rover[edit | edit source]

De Opportunity wordt getest voor de lancering
1rightarrow blue.svg Zie Mars Exploration Rover voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tijdens de Amerikaanse Mars Exploration Rover-missie werden twee rovers in 2003 naar Mars gestuurd. De Spirit landde op 4 januari 2004 en de Opportunity landde drie weken later, op 28 januari, aan de andere kant van de planeet.

De rovers zijn vrijwel identiek aan elkaar. Ze hebben zes wielen die onafhankelijk van elkaar kunnen draaien en bewegen. De wielen hebben een speciaal veersysteem dat het mogelijk maakt om over rotsen en andere obstakels te rijden die tot twee keer zo groot als de wielen zijn. De rovers zijn bedekt met zonnepanelen die de benodigde elektriciteit genereren om voort te bewegen en de apparatuur aan boord te voeden. Naast camera's en meetinstrumenten hebben de rovers een speciaal werktuig aan boord, Rock Abrasion Tool geheten, waarmee ze een stukje van het buitenste laagje van rotsen kunnen slijpen om zodoende het onderliggende materiaal te bestuderen.

Zowel de Spirit als de Opportunity hebben water op Mars ontdekt. De krater waarin de Opportunity landde, was vroeger de kust van een meer of zee.

Op 1 mei 2009 bleef de Spirit vastzitten. Na negen maanden gaf de NASA de pogingen op om de rover weer los te krijgen en besloot de wagen verder als stationair onderzoeksplatform te gebruiken. De Opportunity rijdt nog steeds rond op Mars en heeft zo'n 26 kilometer afgelegd. Op 19 mei 2010 brak de Opportunity het record voor de langste Marsmissie aller tijden.

Op 10 juni 2018 verloor NASA het contact met Opportunity na een enorme stofstorm.[1] Het lukte niet het contact te herstellen. Op 12 februari 2019 werd de missie beëindigd.[2]

PLUTO[edit | edit source]

1rightarrow blue.svg Zie Mars Express voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Planetary Undersurface Tool (PLUTO) was een roverachtige boor die deel uitmaakte van de Mars Express-missie van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) in 2003. Vanuit de Beagle 2-lander zou de PLUTO zich, met behulp van een speciaal veermechanisme, als een soort mol over het oppervlakte voortbewegen en zichzelf de grond in boren om monsters onder de grond te nemen. De PLUTO had dus geen wielen. Het zat vast aan de lander door middel van een elektriciteitskabel.

De PLUTO werd echter nooit in werking gesteld. Het radiocontact met de Beagle 2-lander werd verloren voordat deze op 25 december 2003 zou landen op Mars.

Curiosity[edit | edit source]

Computerillustratie van de Curiosity
1rightarrow blue.svg Zie Mars Science Laboratory voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De NASA zette in 2012 een nieuwe rover op Mars neer als deel van het Mars Science Laboratory-programma. De lancering van deze rover, de Curiosity, vond plaats op 26 november 2011 met behulp van een Atlas V 541-raket. Op 6 augustus 2012 landde Curiosity op Mars.

De rover heeft zes wielen, een robotarm en camera's die op manshoogte geïnstalleerd zijn. Het kan zich 5 tot 20 kilometer van zijn landingsplaats verwijderen. Het is de bedoeling dat het minimaal een Marsjaar (687 dagen) in bedrijf blijft.[3]

Chang'e[edit | edit source]

1rightarrow blue.svg Zie Chang'e 3 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Chinese ruimtemissie Chang'e 3 zette op 14 december 2013 een rover op de Maan, de Joetoe (Chinees: 玉兔; pinyin: Yùtù, "jadekonijn"). Het was China's eerste rover. De Joetoe zou naar planning voor een periode van drie maanden op de Maan rondrijden, maar de missie mislukte door technische problemen met de rover.

1rightarrow blue.svg Zie Chang'e 4 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
De lander en rover van de Chang'e 4-missie

Op 7 december 2018 begon de vervolgmissie Chang'e 4. Het is de eerste missie die het doel heeft op de achterkant van de Maan te landen. De rover heeft een panoramische camera, een radar om onder het oppervlakte van de Maan te kijken, een spectrometer om mineralen te identificeren en een experiment om de interactie van de zonnewind met het oppervlakte van de Maan te onderzoeken.[4]

Op 3 januari 2019 landde de ruimtesonde op de Maan, waarna de rover Joetoe 2 werd uitgerold en 12 uur na de landing begon zich over het Maanoppervlakte voort te bewegen.[5]

In mei 2019 maakten Chinese wetenschapper bekend in het tijdschrift Nature dat de rover mineralen heeft ontdekt die mogelijk afkomstig zijn van de mantel van de Maan.[6]

Hayabusa 2[edit | edit source]

1rightarrow blue.svg Zie Hayabusa 2 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Japanse missie Hayabusa 2 landde twee identieke rovers, ROVER-1A en ROVER-1B, op de planetoïde Ryugu op 21 september 2018. De rovers werden op 55 meter hoogte losgelaten en vielen naar de oppervlakte van de planetoïde.[7] De rovers waren uitgerust met stereoscopische camera's, temperatuur- en versnellingsmeetapparatuur, optische sensoren en gyroscopen.[8] Een derde rover, de Mobile Asteroid Surface Scout (MASCOT), werd gedropt op 3 oktober.[9]

Chandrayaan-2[edit | edit source]

1rightarrow blue.svg Zie Chandrayaan-2 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Indiaas-Russische Chandrayaan-2-missie naar de Maan in 2019 omvatte een door een rover genaamd Pragyan (wijsheid). De geplande landing op 7 september 2019 mislukte echter nadat het contact met de maanlander verloren werd.[10]

Toekomstige rovermissies[edit | edit source]

Geplande missies naar de Maan[edit | edit source]

Het Japanse bedrijf ispace is van plan om in 2020 en 2021 twee rovers op de Maan te landen, die zijn gebaseerd op technologie oorspronkelijk ontwikkeld door het Japanse Hakuto-team dat deelnam aan de Google Lunar X Prize.[11] De robots, één met vier wielen en één met twee wielen, zullen aan elkaar verbonden worden en gezamenlijk grotten op de Maan verkennen en in kaart brengen.[12] Het Japanse Hakuto-team was een van de 29 teams uit 17 landen die streden om de Google Lunar X Prize, een prijs van 30 miljoen dollar om voor eind 2017 als eerste een rover op de Maan te landen die een afstand van meer dan 500 meter op de Maan zou afleggen en videobeelden terug naar de Aarde zou sturen.[13] Er was geen winnaar, maar de wedstrijd wordt zonder geldprijs voortgezet.[14]

Het Britse bedrijf Spacebit heeft een rover ontwikkeld die naar planning in juli 2021 op de Maan wordt neergezet door de Peregrine-lander van het Amerikaanse bedrijf Astrobotic. De minirover weegt slechts 1,3 kilo en heeft 4 armen in plaats van wielen of rupsbanden waarmee het over het Maanoppervlak zal kunnen "wandelen". Het zal de eerste rover met armen zijn die op de Maan wordt neergezet, en tevens het eerste Britse ruimtevaartuig op het Maanoppervlak. Naar verwachting zal de rover maar één Maandag overleven.[15][16] Ecuador en Mexico zijn technische partners in de missie, de eerste keer dat Latijns-Amerikaanse landen deelnemen aan een missie naar de Maan.[17]

De Peregrine-lander van Astrobotic zal tevens een Japanse minirover met twee wielen op de Maan neerzetten. De rover, genaamd Yaoki, is ontwikkeld door het Japanse bedrijf Dymon.[18]

NASA is van plan om eind 2022 een rover naar de Maan te sturen. Deze Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER) zal zoeken naar ijs onder het Maanoppervlak nabij de zuidpool. De rover zal op de Maan worden neergezet met een lander van een commercieel bedrijf als onderdeel van NASA's Commercial Lunar Payload Services (CLPS)-programma. De verwachte missieduur is 100 dagen.[19]

Amazon-directeur Jeff Bezos presenteerde in mei 2019 plannen om uiterst 2024 met het Blue Moon-ruimtevaartuig op de Maan te landen. De Blue Moon, die wordt ontwikkeld door Bezos' bedrijf Blue Origin, zal maximaal vier autonome rovers aan boord hebben om het Maanoppervlak te verkennen.[20]

Geplande missies naar Mars[edit | edit source]

Model van de ExoMars-rover

De ESA is van plan om in 2020 een rover naar Mars te sturen als onderdeel van het ExoMars-programma. De Britse astronaut Tim Peake kondigde in februari 2019 in Stevenage (waar de ExoMars-rover samengesteld wordt) aan dat de rover vernoemd wordt naar de DNA-onderzoeker Rosalind Franklin. De Rosalind Franklin zal beschikken over zes wielen, instrumenten en een boor. De rover kan tot op twee meter diep boren, monsters van rotsmateriaal nemen en onderzoeken, naar water zoeken en het weer bestuderen.[21][22] Met deze instrumenten, de zogenaamde Analytical Laboratory Drawer (ALD), kan de rover zoeken naar de aanwezigheid van complexe organische moleculen op Mars, die aangeven dat levensvormen zich op de planeet ontwikkeld kunnen hebben.[23]

NASA is van plan om in 2020 de Mars 2020-rover naar Mars te sturen.[24] Een rover van de ESA zal vervolgens rond 2026 op Mars landen om de door de NASA-rover verzamelde monsters op te halen. De monsters worden hierna met een raket gelanceerd en terug naar de Aarde gestuurd, waar ze rond 2031 zullen arriveren.[25]

Andere geplande rovermissies[edit | edit source]

NASA is van plan om in de jaren 2030 een missie naar Saturnus’ maan Titan te sturen. Onderdeel van deze Dragonfly-missie is een drone die zelfstanding kan rondvliegen op de maan - een vliegende rover dus.[26]

De Scarab en de ATHLETE zijn Maanrovers ontwikkeld door NASA. Ook werkt NASA aan de Space Exploration Vehicle (SEV), een nieuw bemand voertuig voor zowel planeten als missies in de ruimte. De SEV heeft 12 wielen en ruimte voor twee astronauten om er twee weken in te verblijven. De LORAX is een NASA-rover in ontwikkeling voor onderzoek in Antarctica, op Aarde dus.

NASA werkt tevens aan een onderwaterrover, de Buoyant Rover for Under-Ice Exploration (BRUIE), bedoeld voor onderzoek onder het ijsoppervlak van Jupiters maan Europa en Saturnus' maan Enceladus. De rover zal in staat zijn langs de onderkant van ijsplaten te kruipen. NASA is van plan om een prototype van de rover op Antarctica te testen.[27]