ExoMars

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ExoMars verkenningswagen, model in ILA 2006 (Berlijn)

ExoMars is de eerste noemenswaardige missie in het Aurora-verkenningsprogramma van de ESA. Het beoogt het verder karakteriseren van de biologische omgeving op Mars in voorbereiding van een gerobotiseerde missie en uiteindelijk een menselijk verkenning. Data van de missie zal onbetaalbare informatie opleveren voor verdere studies in exobiologie (ruimtebiologie), de zoektocht naar leven op andere planeten.

Orbiter[bewerken]

De missie vergt de ontwikkeling van een Mars-satelliet (Trace Gas Orbiter genaamd), een landingsmodule en een verkenningswagen. De orbiter, met aan boord de landingsmodule met daarin de wagen, moet in staat zijn Mars te bereiken en zich in een baan rond de planeet te plaatsen.

Na de landing op Mars, zal de orbiter zichzelf in een betere baan rond Mars plaatsen waar het zal werken als een communicatie satelliet. In eerste instantie voor de Marsverkenningswagen maar mogelijk ook voor toekomstige missies.

Landingsmodule[bewerken]

De Marslander zal de wagen naar een gewenste locatie brengen gebruikmakend van een opblaasbaar remsysteem of parachutes. Beide systemen moeten voldoende robuust en precies zijn om de landing geslaagd te laten verlopen.

Verkenningswagen[bewerken]

Door gebruik te maken van zonnepanelen zal de verkenningswagen enkele kilometers kunnen rijden over het onherbergzame oppervlak van Mars. Het voertuig zal autonoom kunnen werken door interne intelligentie en optische sensoren. Er zal ook een boor, robotarmen en een set wetenschappelijke instrumenten op gemonteerd zijn om te zoeken naar tekenen van vroeger of huidig leven.

Planning[bewerken]

Hoewel dit een behoorlijke technisch uitdaging is, hoopt men toch de lancering in 2016 te laten plaatsvinden.

Een eerdere gelijkaardige Britse missie (ook onder de ESA-vlag), de Mars Express met de Beagle 2, draaide uit op een teleurstelling toen het contact met de Beagle werd verloren. De NASA heeft met de Mars Exploration Rovers sinds 2004 wel een succesvolle Marsmissie.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]