Proton (raket)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lancering Proton vanaf de Kazachse lanceerinstallatie Bajkonoer

De Proton (Russisch: Протон) is een onbemande Russische draagraket die voor het eerst werd gelanceerd in 1965.

Ontwikkeling[bewerken]

Oorspronkelijk werd de Proton ontwikkeld door de Sovjet-Unie als intercontinentale ballistische raket voor zware (nucleaire) ladingen met een bereik van 12.000 km. Voor dat doeleinde is de Proton echter nooit ingezet, maar wel voor het lanceren van kunstmanen en ruimtestations. Na de ombouwing tot draagraket bleek de Proton tijdens de eerste vluchten tussen 1965 en 1970 onbetrouwbaar en veel kostbare ruimtevaartuigen gingen verloren. Halverwege de jaren 1970 werden de kinderziektes verholpen en groeide de Proton uit tot een zeer betrouwbare draagraket.

Types[bewerken]

De eerste versie van de Proton bestond uit twee trappen en werd in 1965 en 1966 slechts vier maal gebruikt voor het lanceren van kleine kunstmanen, alvorens uit gebruik te worden genomen. De twee opvolgers bestaat uit drie (SL-13) en vier (SL-12) trappen waardoor ze zwaardere ladingen in hogere banen kunnen brengen.

In maart 2001 werd voor het eerst een testvlucht gemaakt met de Proton-M. Dit type is gebaseerd op de oorspronkelijk Proton, maar er zijn verbeteringen in doorgevoerd. Oorspronkelijk was deze test gepland voor juli 2000, maar door technische en financiële problemen werd er vertraging opgelopen.

Missies[bewerken]

In de beginjaren van de Proton worden de draagraketten voornamelijk gebruikt om kunstmanen in een baan om de Aarde te brengen. Later worden de Protons ook ingezet voor het lanceren van de Saljoet-ruimtestations, Mir-modules en de Zarja- en Zvezda-module van het Internationaal ruimtestation ISS.

Externe link[bewerken]