Proton (raket)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lancering Proton vanaf kosmodroom Bajkonoer

De Proton (Russisch: Протон) is een onbemande Russische draagraket die voor het eerst werd gelanceerd in 1965.

Ontwikkeling[bewerken]

Oorspronkelijk werd de Proton ontwikkeld door de Sovjet-Unie als intercontinentale ballistische raket voor zware (nucleaire) ladingen met een bereik van 12.000 km. Voor dat doeleinde is de Proton echter nooit ingezet, maar wel voor het lanceren van kunstmanen en ruimtestations. Na de ombouwing tot draagraket bleek de Proton tijdens de eerste vluchten tussen 1965 en 1970 onbetrouwbaar en veel kostbare ruimtevaartuigen gingen verloren. Halverwege de jaren 1970 werden de kinderziektes verholpen en groeide de Proton uit tot een zeer betrouwbare draagraket.

Types[bewerken]

De eerste versie van de Proton bestond uit twee trappen en werd in 1965 en 1966 slechts vier maal gebruikt voor het lanceren van kleine kunstmanen, alvorens uit gebruik te worden genomen. De twee opvolgers bestaat uit drie (SL-13) en vier (SL-12) trappen waardoor ze zwaardere ladingen in hogere banen kunnen brengen.

In maart 2001 werd voor het eerst een testvlucht gemaakt met de Proton-M. Dit type is gebaseerd op de oorspronkelijk Proton, maar er zijn verbeteringen in doorgevoerd. Oorspronkelijk was deze test gepland voor juli 2000, maar door technische en financiële problemen werd er vertraging opgelopen. Met de Proton-M zijn betrekkelijk veel lanceringen mislukt. Van de eerste honderdzeventien lanceringen, mislukte er acht, en nog eens drie mislukten deels.

De meeste Proton-M raketten zijn uitgerust met een extra Briz-M-upperstage als vierde trap. Deze is in staat om de lading nauwkeurig in de juiste baan te krijgen door meerdere keren te stoppen en te herstarten.

Commerciële boekingen voor Proton raketten geschieden sinds 1995 door het Amerikaan-Russische International Launch Services.

Missies[bewerken]

In de beginjaren van de Proton werden de draagraketten voornamelijk gebruikt om kunstmanen in een baan om de Aarde te brengen. Later werden de Protons ook ingezet voor het lanceren van de Saljoet-ruimtestations, Mir-modules en de Zarja- en Zvezda-module van het Internationaal ruimtestation ISS. Tegenwoordig worden vooral zeer zware communicatiesatelieten per Proton gelanceerd. Maar ook ESA's ExoMars Marsmissie werd in 2016 met een Proton-M gelanceerd.

Uitfasering , aanpassing en uitbreiding[bewerken]

In de komende jaren zal de Proton-M worden uitgefaseerd en worden vervangen door de Angara A5. Ook voor de Angara zal ILS de commerciële boekingen doen. De Proton-M en de Angara zullen in de overgangsperiode naast elkaar beschikbaar zijn. De Angara heeft echter te kampen met flinke vertragingen. Over de Angara 5 zei ILS president Kirk Pysher in maart 2017 dat hij niet verwacht dat die voor 2025 klaar is voor commercieel gebruik[1].

In september 2016 maakte ILS echter ook bekend twee lichtere uitvoeringen van de Proton op de markt te brengen. De Proton-medium gebruikt een verlengde versie van de eerste trap. De tweede trap is dan een verlengde versie van de Proton-M derde trap. Een drietrapsmediumuitvoering heeft dan net als bij de Proton-M een Briz-M als precisie-upperstage. De Proton-light is nog verder uitgekleed heeft vier in plaats van zes hoofdmotoren in de eerstetrap.

De in 2016 aangekondigde Proton-light werd een halfjaar later uitgesteld voor verdere aanpassing. En er was vooral behoefte aan de medium-uitvoering en meer fysieke ruimte voor satellieten. Daarom werd er een grotere neuskegel met een diameter van vijf meter aangekondigd. Concurrerende raketten (Atlas V, Delta IV, Falcon 9 en Ariane 5) hebben dat formaat al langere tijd beschikbaar.

Problemen[bewerken]

Er zijn regelmatig problemen met de Proton-M geweest. Twaalf keer werkte een trap niet naar behoren. Zes maal betrof het de Brizz-M trap.

Sinds op 9 juni 2016 een tweede trap te vroeg uitschakelde houdt Roscosmos de Proton-M aan de grond. De bewuste vlucht werd welliswaar gered door de Brizz-M langer te laten branden, maar de oorzaak moest gevonden en verholpen worden. In januari 2017 werd bekend dat dit nog zeker een half jaar langer duurt voor de Proton-M weer vliegt. De controlle op de kwaliteit van sommige raketmotoronderdelen zou ondermaats zijn. Dit zou ook het probleem met de mislukte vlucht Sojoez-Progress MS-04 eind 2016 hebben veroorzaakt waarbij de derde trap van de Sojoez-U-draagraket faalde[2].

Externe link[bewerken]