Waterijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waterijs

Waterijs is consumptie-ijs dat bestaat uit siroop (limonade), waardoor het voornamelijk uit water bestaat en het dus waterijs wordt genoemd. Een bekend type waterijsje is de Raket of de Space Shuttle.

Waterijs bevat naast water ook smaak- en kleurstoffen. Deze smaak- en kleurstoffen zijn meestal van natuurlijke oorsprong. Zo is de kleur rood onder andere afkomstig van rode paprika's of van rode bieten. Alleen het koosjer waterijs (voor joden) bevat altijd alleen maar kunstmatige smaak- en kleurstoffen.

Waterijs kan ook vruchtensap bevatten. Wanneer er minstens 20% vruchtensap in het waterijsje is verwerkt, dan spreken we van vruchtenijs. Is er minder dan 20% vruchtensap of vruchtenpuree in het ijs verwerkt, dan spreken we van waterijs met vruchtensap. In de winkels komen we ook 40%, 85% en zelfs 90% vruchtenijsjes tegen. Smoothie-ijsjes zijn vruchtenijsjes met 90% vruchtenpuree.

Historiek[bewerken]

De eerste ijslolly, de 'Epsicle', later de 'Popsicle' genoemd, werd bij toeval bedacht door de Amerikaan Frank Epperson uit San Francisco. In 1905 had hij als kind hij ontdekt dat een restje limonade dat in een vergeten glas na een nachtje vrieskou in de tuin vastgevroren was rond het roerstokje best nog wel lekker smaakte. Deze herinnering liet hem niet meer los en in 1924 begon de volwassen Epperson zijn idee te commercialiseren. Werd de Epsicle aanvankelijk, en met succes, nog gepromoot én gepatenteerd als een 'bevroren frisdrank op een stokje'[1], dan kreeg de ijslolly begin jaren '50 een nieuwe gedaante met de frisco. Voortaan zou ook het stokje gehuld in roomijs en bekleed met een chocoladelaagje de wereld veroveren.