Mare Serenitatis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mare Serenitatis
Kaart van de Mare Serenitatis met de landingsplekken van de Loenik 21, Apollo 15 en Apollo 17.

De Mare Serenitatis (Latijn: "zee der Helderheid") is een mare op de maan. De Mare Serenitatis bevindt zich ten oosten van de Mare Imbrium. In het zuidoosten is de Mare Serenitatis verbonden met de Mare Tranquillitatis, in het zuidwesten grenst ze aan de Mare Vaporum. De Mare Serenitatis is een mascon, zoals plekken op de maan met een hogere zwaartekracht (gravitatie-anomalieën) worden genoemd.

Net als de meeste andere maria bestaat de Mare Serenitatis uit een inslagbekken opgevuld met vloedbasalt, dat het de donkere kleur geeft. Het inslagbekken is ontstaan in het Nectarium; het basalt komt uit het Laat Imbrium, beide tijdperken uit de geologische tijdschaal van de Maan. Het basalt bedekt het grootste deel van het bekken en is ook over het er in het noordoosten aan grenzende Lacus Somniorum uitgestroomd.

De opvallendste inslagkrater in de Mare Serenitatis is Posidonius aan de noordoostelijke rand. De ringstructuur ten westen van de mare valt nauwelijks op, behalve het gebergte de Montes Haemus.

De landingsplekken van Apollo 17 en de ruimtesonde Loenik 21 (1973) waren aan de oostelijke rand van de Mare Serenitatis, in de buurt van de Montes Taurus.