Mare Spumans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mare Spumans

De Mare Spumans (Latijn: zee van het schuim) is een mare op de maan. De Mare Spumans ligt aan de vanaf aarde zichtbare kant van de maan, ten zuiden van de Mare Undarum. Net als de Mare Undarum is de Mare Spumans gevormd in de buitenste delen van het inslagbekken van de Mare Crisium. De inslagkrater Apollonius W ligt aan de westelijke rand van de mare. Deze krater heeft een goed ontwikkeld straalsysteem.

Het inslagbekken van de Mare Crisium werd in het Nectarium-tijdperk gevormd, terwijl het vloedbasalt uit het Laat Imbrium komt.

Lunar Topographic Orthophotomaps (LTO) en Lunar Topophotomaps van Mare Spumans[bewerken]

Kort na het beeindigen van het Apolloprogramma (NASA) werden een hele reeks gedetailleerde maankaarten gemaakt aan de hand van honderden orbitale hogeresolutiefoto's van het maanoppervlak, genomen tijdens de drie wetenschappelijke missies Apollo 15, Apollo 16 en Apollo 17. Een aantal van deze kaarten tonen kleine en uiterst kleine segmenten van Mare Spumans. De hele reeks LTO kaarten (Lunar Topographic Orthophotomaps) en Lunar Topophotomaps is raadpleegbaar via volgende adressen: