Mare Humorum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Mare Humorum en omgeving. Er zijn een aantal "verbindingen" met de Oceanus Procellarum in het noorden. De grote krater ten noorden van de mare is Gassendi. De krater aan de zuidwestelijke rand is Doppelmayer. De lichte inkeping in de mare vanuit het zuidoosten is Promontorium Kelvin.

De Mare Humorum (Latijn: Zee der vochtigheid) is een mare op de maan. De Mare Humorum is een relatief kleine ronde mare ten zuiden van de Oceanus Procellarum en ten westen van de Mare Nubium.

De mare is gevormd in een inslagbekken met een diameter van 825 km. Het inslagbekken is gevuld met een dikke laag basalt, waarvan wordt aangenomen dat hij meer dan 3 km dik is in het midden van het bekken. Er zijn nooit stenen uit deze mare teruggebracht naar de aarde, waardoor de precieze ouderdom van het basalt niet bekend is, maar geologische waarnemingen wijzen erop dat de ouderdom tussen die van de Mare Imbrium en Mare Nectaris in zit en rond de 3,9 miljard jaar is.

Aan de rand van de Mare Humorum ligt de grote inslagkrater Gassendi, die ooit is overwogen als mogelijke landingsplek voor de Apollo 17.