Jimmy James (vlieger)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bertram A. James (17 april 1915 - Ludlow, 18 januari 2008) was een Britse vlieger die voor de RAF vloog tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij staat bekend als Squadron Leader Jimmy James.

Zijn Wellington bommenwerper was opgestegen in Honington, Suffolk, en werd bij Rotterdam neergeschoten in juni 1940. Na uitgebreide ondervragingen werd hij gevangengezet eerst in Dulag Luft en in juli in Stalag Luft 1 aan de Oostzee.

Ontsnappingen[bewerken]

Sinds zijn gevangenneming deed hij twaalf pogingen om aan de Duitsers te ontsnappen, en was o.a. betrokken bij de 'The Great Escape'.

Stalag Luft I[bewerken]

Een jaar na zijn gevangenneming groef hij samen met medegevangene John "Death" Shore een tunnel naar buiten. Ze maakten een plan om naar Sassnitz te lopen en daar de veerboot naar Zweden te nemen. Het was september 1941. Het lukte zijn kameraad naar Zweden te ontsnappen, maar James werd opgepakt.

Stalag Luft III[bewerken]

Andere ontsnappingspogingen mislukten. In april 1942 wordt hij geëvacueerd en naar het oostblok van Stalag Luft III in Sagan, Silezië gebracht. Na enkele maanden werd hij naar Oflag 21B, een Pools kamp in Schubin overgeplaatst. Zes maanden later volgde weer een overplaatsing, ditmaal naar het noordblok van Stalag Luft III, dat net in opdracht van Hermann Göring was gebouwd. Het kamp werd een verzameling van RAF gevangenen uit verschillende kampen. Daar ontmoet hij de Zuid-Afrikaan Roger Bushell, die later de leiding op zich neemt van het ontsnappingscomité.

The Great Escape[bewerken]

Jimmy James was één van de 76 officieren die op 24 maart 1944 uit Stalag Luft III ontsnapten. Deze gebeurtenis staat bekend als The Great Escape, en is in 1963 verfilmd. Vijftig van hen, waaronder James, werden weer opgepakt, velen van hen werden in opdracht van Hitler geëxecuteerd. James werd met vier lotgenoten naar concentratiekamp Sachsenhausen overgebracht. Ook daar wist hij via een tunnel te ontsnappen, maar werd twee weken later weer opgepakt.

James heeft de oorlog overleefd. Twee anderen hebben ook hun eigen land na de oorlog weer bereikt. James was de enige nog levende toen 60 jaar na de ontsnapping een herdenking plaats vond. Hij overleed in het Ludlum Ziekenhuis op 18 januari 2008.