Jo Schrijnder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jo Schrijnder
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Josephus Alphonsus Schrijnder
Geboren 22 maart 1894
Overleden 27 januari 1968
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) kunstschilder, beeldhouwer, burgemeester
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1909-1968
Stijl(en) impressionisme
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Josephus Alphonsus (Jo) Schrijnder (Druten, 22 maart 1894Amstelveen, 27 januari 1968) was een Nederlandse kunstschilder, wandschilder, beeldhouwer, grafisch ontwerper, glasschilder, boekbandontwerper, tekenaar en vervaardiger van mozaïeken. Tevens was hij burgemeester van enkele gemeenten in West-Friesland.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Schrijnder was werkzaam in Druten, Haaksbergen, Nijmegen, Voorhout, Grootebroek tot 1947 en daarna tot 1968 in Amstelveen. Hij was van 1924 tot 1946 burgemeester van Grootebroek en heeft in het raadhuis aldaar glasschilderingen ontworpen. In 1939 werd G.P. Haverkamp, burgemeester van Westwoud, tijdelijk uit zijn functie ontheven waarop Schrijnder tevens benoemd werd tot waarnemend burgemeester van Westwoud. Vervolgens was Haverkamp ziek en hervatte in oktober 1941 weer zijn werk.

Hij was autodidact en was naast kunstschilder ontwerper van affiches en boekbanden. Hij werkte voor de uitgeverijen A.W. Sijthoff, G.B. Van Goor en Foreholte. Schrijnder is vooral bekend om zijn schilderijen die betrekking hebben op de jacht, het jachtwild en wild in de natuur. Daarnaast schilderde hij portretten, stillevens en landschappen in impressionistische stijl. Hij was ook enige jaren illustrator van De Nederlandse Jager.

Voorganger:
S. Prins
Burgemeester van Grootebroek
1924 - 1946
Opvolger:
P.J. Cramwinckel
Voorganger:
G.P. Haverkamp
Burgemeester van Westwoud (wnd)
1939 - 1941
Opvolger:
G.P. Haverkamp