Joe R. Lansdale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joe R. Lansdale
Joe R. Lansdale in 2007
Algemene informatie
Pseudoniem(en) Ray Slater, Brad Simmons, Jack Buchanan
Geboren 28 augustus 1951
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1981-
Genre Western
horror
sciencefiction
mystery
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Joe R. Lansdale (Gladewater, 28 oktober 1951) is een Amerikaans schrijver. Hij schrijft boeken en verhalen in verschillende genres, zoals western, horror, sciencefiction en mystery. Hiervoor won hij onder meer de British Fantasy Award, de Edgar Allan Poe Award en meerdere Bram Stoker Awards. Daarnaast heeft hij - in mindere mate - geschreven voor comics, film, animatie- en televisieseries. Verschillende verhalen van Lansdale zijn verfilmd, zoals in de films Bubba Ho-Tep, Incident on and Off a Mountain Road, Christmas with the Dead, Cold in July en de televisieserie Hap and Leonard.

De verhalen van Lansdale zijn vaak grof, grimmig en bizar, maar vaak ook met een typische eigenzinnige humor.

Boeken en verhalen[bewerken | brontekst bewerken]

Lansdale maakte in 1981 zijn romandebuut met het horrorboek Act of Love, over een seriemoordenaar en de jacht op hem door de politie. Hij bracht in 1983 Texas Night Riders uit, waarna in 1985 het eerste deel van zijn eerste serie verscheen: Mark Stone: MIA Hunter. Hierbij zijn naast hem ook schrijvers Stephen Mertz, Michael Newton en Bill Crider betrokken.

Lansdale publiceerde in 1990 het eerste deel van een boekenserie met de personages 'Hap Collins' en 'Leonard Pine' in de hoofdrollen, getiteld Savage Season. Deze reeks gaat over twee vrienden die samenwerken als privédetectives. Na meer dan tien boeken over de twee, begon in 2016 een televisieserie gebaseerd op deze verhalen. Lansdale begon in 1988 de Drive-In-serie en bracht van 2001 tot en met 2019 de Ned the Seal-trilogie uit.

Lansdale schreef hiernaast meer dan dertig andere boeken en meer dan dertig bundels met korte verhalen.

Andere publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Lansdale schreef ook voor andere media. Zo schreef hij losse delen van comics, miniseries en graphic novels voor onder meer Marvel, DC, Dark Horse, Topps, Kitchen Sink en IDW Publishing. Hieronder vallen verhalen over Jonah Hex, Conan the Barbarian, Jack the Ripper, 30 Days of Night en H.P. Lovecrafts The Dunwich Horror. Hij is ook de schrijver van een aantal boeken rondom Batman.

Lansdale schreef hiernaast scripts voor afleveringen van animatieseries als Batman: The Animated Series, Superman: The Animated Series en The New Batman Adventures. Daarnaast was hij schrijver van de scripts voor de film Creepers (2014) en de animatiefilm Son of Batman (2014). Hij is ook betrokken bij de op zijn eigen gelijknamige boekenreeks gebaseerde televisieserie Hap and Leonard.