Naar inhoud springen

Joep Franssens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Smile4ever (overleg | bijdragen) op 10 okt 2015 om 13:18. (Linkonderhoud)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Joep Franssens
Joep Franssens
Algemene informatie
Geboren 13 januari 1955Bewerken op Wikidata
Geboorteplaats GroningenBewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Joep Franssens (Groningen, 1955) is een Nederlands componist.

Opleiding

Franssens studeerde compositie bij Louis Andriessen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en vanaf 1982 bij Klaas de Vries aan het Rotterdams Conservatorium waar hij zijn studie in 1988 afsloot met de Compositieprijs[1].

Composities

Franssens wordt beschouwd als een van de componisten die de "nieuwe spiritualiteit" in de nieuwe muziek in Nederland representeren, de internationale beweging waarin onder anderen Arvo Pärt en Giya Kancheli internationaal de toon zetten. Naar zijn mening heeft de twintigste-eeuwse moderne muziek zich te sterk georiënteerd op de "zuiver muzikaal-technische kant van het componeren" en "raakt muziek niets als zij het hart niet raakt". Deze houding heeft hem bij het luisterend publiek veel aanhang opgeleverd, terwijl de meeste collega-componisten en critici veel gereserveerder reageerden. In 1999 schreef Franssens een Magnificat in opdracht van het Festival Spirituele Muziek (première in het Concertgebouw in Amsterdam tijdens het openingsconcert van het festival). De omroep NPS maakte een televisiedocumentaire getiteld Het derde oor, waarin deze spirituele beweging werd besproken. Ook zijn nieuwste orkestwerk Grace (geschreven in opdracht van de NPS, dat op 18 oktober 2008 in het Concertgebouw in première ging, ademt deze welluidende, op het verleden gerichte sfeer.

Opdrachten en uitvoeringen

Franssens ontving opdrachten van onder andere de Rotterdamse Kunststichting, de Eduard van Beinum Stichting, Concert- en congresgebouw De Doelen, de omroepverenigingen AVRO en NCRV en het SNS REAAL Fonds. Zijn werk werd uitgevoerd onder leiding van onder andere de dirigenten Yakov Kreizberg, Tõnu Kaljuste, Lucas Foss en Gerd Albrecht door onder meer het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Radio Philharmonisch Orkest en het Tallinn Kamerorkest.

De koormuziek van Franssens werd uitgevoerd door het Zweeds Radiokoor, de BBC Singers, het Letse Nationale Staatskoor, het Finse Radiokamerkoor en het Nederlands Kamerkoor. Dit laatste voerde zijn werk uit tijdens tournees door Zweden, Duitsland, Tsjechië en Hongarije in 2000 onder leiding van de Estse dirigent Tõnu Kaljuste, gevolgd door een tournee door Estland en de Verenigde Staten in 2001-02. Het koor voerde met het Tallinn kamerorkest de grote cyclus Harmony of the Spheres uit in 2002 in De Doelen in Rotterdam. Het eerste deel van deze cyclus werd geselecteerd voor de ISCM-dagen in Maribor (Slovenië) in 2003, uitgevoerd door de BBC Singers onder leiding van Stephen Betteridge.

In 2002 werden werken van Franssens uitgevoerd tijdens het Rotterdam Muziekfestival: Roaring Rotterdam en Winter Child, door resp. het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de pianist Bas Verheijden. De pianist Ralph van Raat en het Amstel Saxofoon Kwartet namen zijn muziek mee op een tournee naar Japan in 2002.

In 2004 werd Franssens uitgenodigd door het Internationale Sacharov Festival om Russische premières van zijn werk bij te wonen: Sanctus voor orkest en Intimation of Spring voor piano solo. Hij gaf er ook masterclasses.

Opnamen

Muziek van Franssens werd opgenomen op het label van Donemus Composers' Voice: Echo's, Phasing en Sanctus, door het Nederlands Ballet Orkest onder leiding van Thierry Fischer; Dwaallicht, Taking the Waters en Winter Child). Het Nederlands Kamerkoor nam op met het Tallinn Kamerorkest onder leiding van Tõnu Kaljuste de cyclus Harmony of the Spheres op. In 2011 nam Franssens de gereviseerde versie van deze cyclus opnieuw op, nu met het VU-Kamerkoor onder leiding van Boudewijn Jansen in de akoestiek waarvoor het werk geschreven is: de Pieterskerk in Utrecht. Het Amstel Saxofoon Kwartet nam op zijn werk The straight Line (label Erasmus Music & Media). Franssens' muziek werd uitgegeven door Donemus in Amsterdam. Nu wordt de muziek uitgegeven door Albersen Verhuur in Den Haag.

Referenties