Johan van Uffelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan van Uffelen als krantenbezorger

Johan van Uffelen (1954) was van 2001 tot juni 2015 hoofdredacteur van BN/De Stem. Daarvoor was hij onder meer eindredacteur van RTL Nieuws, hoofdredacteur van TV8 en de eerste hoofdredacteur van NU.nl.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van Uffelen begon zijn journalistieke loopbaan als verslaggever, later eindredacteur en reportageredacteur bij het Brabants Dagblad. In die tijd schreef hij ook een serie over traditionele volksgenezers in Brabant, dat later in boekvorm verscheen: Helers en Heiligen. Later publiceerde hij nog een boek: Mirakelse Praktijken. Achtereenvolgens werd hij programmaleider bij Omroep Brabant, eindredacteur/programmamaker van de Nederlandstalige uitzendingen voor Europa en de werelduitzendingen bij de Wereldomroep en eindredacteur van de journaals van RTL.

Hij keerde terug naar Brabant als directeur-hoofdredacteur van het eerste commerciële regionale televisiestation van Nederland onder de vlag van VNU: TV8 Brabant (AT5 bestond al wel als commerciële zender, maar was op de stad Amsterdam gericht). Na een fusie van TV8 met de publieke zender Omroep Brabant werd Van Uffelen de eerste hoofdredacteur van de landelijke nieuwssite www.nu.nl. Daarnaast was hij directeur van het Internet Pers Bureau (IPB), dat zich vooral bezighield met de verkoop van content aan websites van met name telecombedrijven en providers.

In 2001 volgde de overstap naar dagblad BN/De Stem. Inmiddels is deze krant ook zeer actief op multimediaal gebied. Van Uffelen ondernam meerdere acties om Brabant aan een volkslied te helpen, op dit moment nog de enige provincie zonder volkslied. In juni 2015 is Van Uffelen, na bijna vijftien jaar, teruggetreden als hoofdredacteur van BN DeStem. Hij wilde 'terug in het ambacht' en werd rechtbankverslaggever.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het Geheim van de Spinster: genealogie van vijf eeuwen Van Huffel en Van Uffelen (2011). eigen beheer.
  • NAC, club van het volk: een boek met het volledige overzicht 2009-2010 (2010) uitg. BN/De Stem, Breda, ISBN 978-90-78797-39-5 (onder hoofdredactie van Johan van Uffelen)
  • Helers en heiligen: volksgenezers en wonderdoeners in Brabant, uitg. Gooi & Sticht, Hilversum, ISBN 90-304-0494-9
  • Mirakelse praktijken: volksgenezers en wonderdoeners (1988) uitg. Michon, Hilversum, ISBN 90-6761-019-4