Johann Faust

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Johann Faust

Dr. Johann Georg Faust (Knittlingen, Helmstadt of Roda, circa 1480 - in of bij Staufen im Breisgau, circa 1540[1]) was een Duits magiër en medicus. Hij had ook astrologie, scheikunde en filosofie gestudeerd.

Historische figuur[bewerken]

De historische Johannes Faust reisde vermoedelijk rond als arts, astroloog en magiër. Zijn toverkunsten en horoscopen waren vaak aanleiding om hem uit de stad te verjagen. Aangezien er verhalen uit heel Duitsland rondgaan, gaat men ervan uit dat Dr. Faust veel reisde. De geruchten en legendes over hem begonnen al tijdens zijn leven. Het gerucht ging dat hij zich bezighield met de Zwarte Magie.

Faust overleed rond 1540-41, vermoedelijk in een mislukt alchemistisch experiment.

Legende[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Faust (legende) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Gelijk met zijn dood, vermoedelijk rond 1540, ontstond het gerucht dat hij een pact met de duivel had gesloten. Dit groeide uit tot een uitgebreide legende, die vooral door het werk Faust van Johann Wolfgang von Goethe zeer bekend geworden is.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. die Zimmerische Chronik, Band 3, Seite 529 schrijft um die Zeit des Regensburger Reichstags. Omdat de Zimmern al graaf genoemd worden, moet dit na 1538 zijn. Froben Christoph von Zimmern is nog niet gehuwd voor 1544. Het moet dus gaan om de Reichstag van 1541