Johann Heinrich von Thünen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Johann Heinrich von Thünen Duke.png

Johann Heinrich von Thünen (Canarienhausen (bij Waddewarden), 24 juni 1783 - Tellow (in Warnkenhagen), 22 september 1850) was een Duits econoom.

Leven en werk[bewerken]

Von Thünen studeerde landbouwwetenschap en wiskunde in Celle en Göttingen. Daarna vestigde hij zich op het landgoed Tellow in Warnkenhagen in de buurt van Rostock. Zijn bestudering van het landbouwprobleem vormde de aanleiding voor inzichten in de economie. Deze beschreef hij in zijn driedelige werk Der isolierte Staat (1826-1863). Daarin stelt Von Thünen zich bij wijze van model een zeer grote stad voor, die niet over water te bereiken is en die aan alle kanten omgeven is door even vruchtbare grond. Von Thünen beschreef dat de prijs van producten niet alleen door de grondprijs maar tevens door de transportkosten bepaald wordt.

Betekenis[bewerken]

Von Thünen wordt dikwijls tot de klassieke economie gerekend. Volgens Joseph Schumpeter was hij evenwel zijn tijd ver vooruit. Hij wordt dan ook gezien als een voorloper van de marginalisten. Ook geldt hij als een van de grondleggers van de econometrie.