Johannes Murmellius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel voor de school Murmellius zie Murmellius Gymnasium

Jo(h)annes Murmellius (Roermond, 1480 - Deventer, 1517) was een Nederlands humanist, pedagoog en neo-Latijns dichter.

Murmellius studeerde in Deventer en Keulen. In 1504 ontving hij in Keulen zijn magistertitel. Daarna doceerde hij tot 1513 in Münster.
Hij zag de hervorming van het onderwijs in humanistische zin als zijn levenstaak. Hij schreef opvoedkundige verhandelingen en schoolboeken die tot in de achttiende eeuw op Hollandse, Duitse, Franse, Italiaanse en Poolse scholen gebruikt werden. Het meeste succes had hij met zijn Pappa Puerorum, een eenvoudig schoolboek voor het eerste onderwijs in het Latijn. In 1513 wordt Murmellius op verzoek van het Alkmaarse schoolbestuur rector van de Alkmaarse School. Vele van zijn leerlingen volgen hem naar Alkmaar. De school trekt leerlingen uit Holland, Utrecht, Friesland, Gelderland en zelfs Luik en Noord-Duitsland. Het aantal leerlingen verzesvoudigt naar 900 en dat op een toenmalig inwonertal van 4000.
In 1517 komt aan deze bloeiperiode een eind als Alkmaar wordt aangevallen door de Arumer Zwarte Hoop, die de delen van de stad, die buiten de poorten lagen, plunderde. Murmellius vlucht naar Deventer waar hij nog hetzelfde jaar overlijdt. Tegenwoordig is er een gymnasium naar Johannes Murmellius vernoemd, het Murmelliusgymnasium in Alkmaar.

Externe links[bewerken]