Naar inhoud springen

John Aubrey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
John Aubrey op een tekening van William Faithorne, Ashmolean Museum, Oxford

John Aubrey (Kingston, Wiltshire, 12 maart 1626 - Oxford, 7 juni 1697) was een Engels antiquaar en schrijver. Aubrey is vooral bekend gebleven door Brief Lives, een serie korte biografische schetsen over bekende tijdgenoten.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

John Aubrey studeerde aan het Trinity College van de Universiteit van Oxford (1642). Zijn vader liet hem een aanzienlijk vermogen na, maar door hoge proceskosten wegens uitstaande schulden had hij daar niet lang plezier van. Hij werd al tijdens zijn studie antiquaar. Hij verzamelde boeken en maakte vrienden, onder wie bekende schrijvers, geleerden en diplomaten, maar ook drukkers, wiskundigen en politici. Hij maakte, wanneer hij hun had gezien, veel aantekeningen, maar ging daar aan de andere kant vrij slordig mee om. Hij schreef eerst om Anthony Wood bij te staan, maar al zijn biografische onderzoek leidde spoedig tot een eigen project.

Aubrey schreef een biografie over zijn vriend Thomas Hobbes. Toen Anthony Wood zijn Athenae Oxoniensis aan het schrijven was, gaf Aubrey hem zijn materiaal, samen met ander werk. Het enige werk van Aubrey, dat tijdens zijn leven verscheen, was Miscellanies (1696), een boek over dromen, voortekenen en occulte verschijnselen.

Zijn aantekeningen bleken, toen hij overleed, vrij chaotisch te zijn. Alles dat hij had geschreven en in de Bodleian Library bewaard was gebleven, moest door anderen worden geordend. Hieruit ontstond Brief Lives, dat pas in 1813 als het tweede deel van Letters written by Eminent Persons werd gepubliceerd. Het is soms anekdotisch van aard en bevat komische details, waarbij ook bleek dat hij zijn informatie niet altijd uit de eerste hand had. Brief Lives bevat biografieën van onder anderen Francis Bacon, Robert Boyle, John Dee, Sir Walter Raleigh, Edmond Halley, Ben Jonson en William Shakespeare en werd vele malen herdrukt.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

De Engelstalige Wikiquote heeft een of meer citaten van of over John Aubrey.