John Carney (politicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
John Carney
John Carney
Geboren 20 mei 1956
Wilmington (Delaware)
Politieke partij Democratische Partij
Beroep Politicus
74e gouverneur van Delaware
Huidige functie
Aangetreden 17 januari 2017
Voorganger Jack Markell
Lid van het Huis van Afgevaardigden voor Delaware (Gehele district)
Aangetreden 3 januari 2011
Einde termijn 3 januari 2017
Voorganger Michael Castle
Opvolger Lisa Blunt Rochester
Luitenant-gouverneur van Delaware
Aangetreden 16 januari 2001
Einde termijn 20 januari 2009
Voorganger Ruth Ann Minner
Opvolger Matthew Denn
Portaal  Portaalicoon   Politiek

John Charles Carney Jr. (Wilmington, 20 mei 1956) is een Amerikaanse politicus van de Democratische Partij. Sinds januari 2017 is hij de gouverneur van de Amerikaanse staat Delaware. Eerder was hij onder meer actief als luitenant-gouverneur en zetelde hij namens Delaware in het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

John Carney werd geboren in Delaware, als tweede in een gezin van negen kinderen. Zijn familie stamt af van Ierse voorouders. Na de middelbare school ging Carney in 1974 studeren aan Dartmouth College in New Hampshire en behaalde daar in 1978 een Bachelor of Arts. Tussen 1982 en 1984 studeerde hij bestuurskunde aan de University of Delaware.

Met zijn vrouw Tracey, met wie hij in 1993 trouwde, kreeg Carney twee zonen.

Politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn eerste politieke ervaringen deed Carney op toen hij vanaf 1986 enkele jaren actief was als medewerker van senator Joe Biden. Aansluitend werd hij bestuurslid van New Castle County en in de late jaren negentig werkte hij als secretaris van financiën en stafchef onder Tom Carper, toenmalig gouverneur van Delaware. In 2000 stelde Carney zich namens de Democratische Partij verkiesbaar voor de post van luitenant-gouverneur van Delaware. Hij werd verkozen en trad aan in januari 2001. Hij diende onder de eerste vrouwelijke gouverneur in de geschiedenis van de staat, Ruth Ann Minner, die in dezelfde maand begon aan haar eerste ambtstermijn. Beiden werden in 2004 herkozen. Als luitenant-gouverneur concentreerde Carney zich onder meer sterk op de volksgezondheid. Vanaf juli 2004 was hij een jaar lang voorzitter van de National Lieutenant Governors Association.

Toen Minner zich in 2008 niet meer herkiesbaar kon stellen als gouverneur, stelde Carney zich kandidaat om haar op te volgen. Ondanks veel steun uit zijn partij verloor hij de Democratische voorverkiezing nipt van state treasurer Jack Markell. Vervolgens diende Carney kortstondig als hoofd van Transformative Technologies, een energiemaatschappij die investeerde in de bouw van windturbines voor de kust van Delaware.

In 2010 stelde Carney zich verkiesbaar voor de zetel van het at-large congresdistrict van Delaware in het federale Huis van Afgevaardigden in Washington D.C.. Deze zetel was sinds 1993 in handen geweest van de Republikein Michael Castle, die na achttien jaar vrijwillig afzwaaide. Carney wist de verkiezingen vrij gemakkelijk te winnen en trad aan op 3 januari 2011. Hierna werd hij nog twee keer herkozen: in 2012 en 2014. In totaal was hij zes jaar als afgevaardigde actief.

Gouverneurschap[bewerken | brontekst bewerken]

Acht jaar na zijn eerste poging stelde Carney zich in 2016 opnieuw verkiesbaar voor het gouverneurschap van Delaware. Hiermee werd hij een van de kandidaten om zijn partijgenoot Jack Markell op te volgen, die zich na twee termijnen als gouverneur niet nogmaals verkiesbaar mocht stellen. Zonder tegenkandidaten wist Carney de voorverkiezing van de Democratische Partij gemakkelijk te winnen, waarna hij het bij de algemene verkiezingen moest opnemen tegen de Republikeinse kandidaat Colin Bonini. Met een overmacht van 58% van de stemmen werd Carney verkozen tot gouverneur. Hij werd op 17 januari 2017 ingezworen in de hoofdstad Dover. Vier jaar later, bij de gouverneursverkiezingen van 2020, werd hij met 59,5% van de stemmen herkozen. Zijn ambtstermijn loopt tot 2025.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]