John Hackett (militair)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
John Hackett (militair)
John Hackett in Oosterbeek (1945)
Bijnaam Shan
Geboren 5 november 1910
Perth, West-Australië
Overleden 9 september 1997
Cheltenham
Land/zijde Flag of the United Kingdom.svg Verenigd Koninkrijk
Onderdeel Flag of the British Army (1938-present).svg British Army
Dienstjaren 1933 - 1968
Rang British Army OF-9.svg General
Eenheid 8th King's Royal Irish Hussars
Bevel 4th Parachute Brigade (United Kingdom)
Transjordan Frontier Force
20th Armoured Brigade (United Kingdom)
7e Pantserdivisie (Verenigd Koninkrijk)
HQ Northern Ireland
Northern Army Group
British Army of the Rhine
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Zie decoraties
Ander werk Auteur
Commentator
Universiteits bestuurder
John Hackett in 1982

John Winthrop Hackett GCB, CBE, DSO (2), MC (Perth, 5 november 1910 - Cheltenham, 9 september 1997) was Brits militair tijdens de Tweede Wereldoorlog, schrijver en administrateur.

Zijn grootvader John Winthrop Hackett was dominee in Ierland. Zijn vader John Winthrop Hackett (1848-1916) studeerde op Trinity College, hij emigreerde in 1875 naar Australië en werd politicus en eigenaar van enkele kranten. Zijn echtgenote, Lady Deborah Hackett, was directeur van enkele mijnen.

Militair[bewerken | brontekst bewerken]

Generaal Hackett werd Shan genoemd. Hij had in Victoria op school gezeten, studeerde in Londen schilderkunst en vervolgens geschiedenis aan de Universiteit van Oxford. De resultaten van zijn studie waren matig, niet voldoende om een carrière mee op te bouwen. Hij ging het leger in. In 1933 werd hij ingedeeld bij de Ierse Huzaren (8th King's Royal Irish Hussars).

Midden-Oosten 1936-1941[bewerken | brontekst bewerken]

Hij diende in het Mandaatgebied Palestina en kreeg een Eervolle Vermelding in 1936. Van 1937-1941 werd hij gestationeerd bij de Jordaanse grens, ook daar kreeg hij twee Eervolle Vermeldingen.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de oorlog diende hij in het Britse leger. Eerst in de Syrië-Libanon campagne, waar hij gewond raakte en het Military Cross kreeg.
In Noord-Afrika raakte hij opnieuw gewond toen zijn M3-M5 Stuart tank tijdens een gevecht op het vliegveld van Sidi Rezegh geraakt werd. Hiervoor ontving hij de Orde van Voorname Dienst (DSO). Hij werd naar Caïro gebracht om te herstellen.

In 1944 had Hackett het commando van 4de Britse parachutistenbrigade tijdens Operation Market Garden. Ze landden op 18 september 1944 op de Ginkelse Heide. Ook daar werd hij zwaargewond, ditmaal aan de maag. Hij werd opgenomen in het Elisabeths Gasthuis in Arnhem en overleefde dankzij operaties die werden verricht door Alexander Lipmann Kessel. Na tien dagen werd hij vandaar ontvoerd door verzetsman Pieter Kruijff en dook hij onder. Hij werd vier maanden verzorgd door de familie De Nooij in Ede. Toen hij voldoende hersteld was, fietste hij op 30 januari 1945 samen met Johan Snoek door de sneeuw naar Sliedrecht. Met een vals persoonsbewijs werd hij als meneer Van Dalen door line-crossers via de Biesbosch naar bevrijd Nederland gebracht. Hij kwam op 5 februari in Lage Zwaluwe aan en was twee dagen later weer bij zijn vrouw.

Na de oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

In 1947 ging Hackett naar Palestina. Hij had het commando van de grenstroepen die zich uit de regio moesten terugtrekken.

Na diverse promoties (1951 Generaal-majoor, 1961 Luitenant-generaal) werd hij chef Generale Staf, een baan waarbij hij het leger moest herorganiseren, hetgeen hem door velen niet in dank werd afgenomen. Toch werd hij in 1965 tot generaal benoemd. Hij werd commandant van het British Army of the Rhine tot 1968.

Burger[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat hij met pensioen ging, was hij van 1968-1975 hoofd van het King's College in Londen. Sindsdien gaf hij lezingen en schreef hij boeken. John Hackett was de laatste levende generaal van de Slag om Arnhem. Hij overleed op 87-jarige leeftijd in zijn landhuis bij Cheltenham. Hij had negen maanden eerder een hartaanval gekregen, en was daar niet goed van hersteld. Zijn echtgenote leefde langer, hun dochter was al eerder overleden. Ze hadden ook twee meisjes geadopteerd.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]