John Jack Sheehan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Jack Sheehan
John Jack Sheehan
Geboren 23 augustus 1940
Sommerville, Massachusetts, Verenigde Staten
Land/zijde Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Onderdeel Flag of the United States Marine Corps.svg United States Marine Corps
Dienstjaren 1962 - 1997
Rang US-O10 insignia.svg General
Bevel Supreme Allied Commander Atlantic
Opperbevelhebber van de Atlantische strijdkrachten
Slagen/oorlogen Vietnamoorlog
Golfoorlog

John Jack Sheehan (Somerville, 23 augustus 1940) is een gepensioneerde generaal van het United States Marine Corps. Voor zijn pensionering was hij een van de twee Supreme Allied Commander Atlantic van de NAVO. Hij was van 1994 tot 1997 opperbevelhebber van de Atlantische strijdkrachten.

Sheehan vocht mee in de Vietnamoorlog en Golfoorlog, buiten oorlogstijd bekleedde hij posities aan zowel de Atlantische als Pacifische divisies van de strijdkrachten. Als militair ontving Sheehan onder andere de Defense Distinguished Service Medal, de Silver Star en twee maal de Bronzen Ster.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Sheehan deed in 2010 veel stof opwaaien toen hij in het Amerikaans Congres aanvoerde dat de Val van Srebrenica te wijten was aan de aanwezigheid van homoseksuele militairen in de Nederlandse krijgsmacht. "Ik heb het specifiek over toen de Nederlanders Srebrenica moesten beschermen tegen de Serviërs. Dat bataljon was niet op sterkte, slecht geleid en toen de Serviërs de stad binnenvielen, werden de soldaten vastgebonden aan telefoonpalen en de moslims afgevoerd en geëxecuteerd. Dat was het grootste bloedbad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog." [1] Volgens Sheehan was dat hem verteld door de Nederlandse Chef-Defensiestaf Hankman Berman.[2] Uiteindelijk bleek dat het ging om Henk van den Breemen, die dat afdeed als volstrekte onzin.[1] Daarnaast zei Sheehan ook dat Europese legers na de Koude Oorlog verzwakt waren door het toelaten van homoseksuelen. Hij deed de uitspraken vanwege het plan van president Barack Obama om het homo-beleid van het Amerikaanse leger te veranderen.

De uitspraken van Sheehan konden rekenen op verontwaardigde reacties uit Nederland. Minister van Defensie Eimert van Middelkoop noemde de uitspraken van Sheehan "schandelijk en een militair onwaardig",[1] en ambassadrice Renée Jones-Bos meldde in een brief dat uit de talrijke studies naar de val van Srebrenica nooit naar voren is gekomen dat homoseksualiteit in het leger verband heeft met het presteren van de militairen.[3]

Ruim een week later trok Sheehan in een e-mail aan Van den Breemen zijn beschuldigingen in en bood zijn excuses aan.[4]

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]