John Seymour

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

John Seymour (rond 147421 december 1536) was een Engels edelman. Hij was een zoon van John Seymour (1450 - 1491), sheriff van Wiltshire, en Elizabeth Darrell. John huwde met de mooie Margery Wentworth, dochter van Henry Wentworth van Nettlestead en werd vader van:

Johns zoon Edward Seymour was nog maar kort gehuwd met Catherine Fillol, toen John een affaire begon met zijn nieuwe schoondochter. Het huwelijk werd nietig verklaard en Catherine werd in een klooster opgesloten.

Johns oudste dochter Jane Seymour werd lid van de huishouding van Catharina van Aragon en van Anna Boleyn, waarna Hendrik VIII met haar een relatie aanging. Nadat Jane koningin was geworden in 1536 steeg haar familie enkele treden op de maatschappelijke ladder. Haar broer Edward werd graaf en regeerde korte tijd over Engeland voor zijn neefje Eduard VI van Engeland na 1547. Haar broer Thomas Seymour werd baron admiraal. Hij liep weg met de weduwe van Hendrik VIII Catharina Parr in 1547. Beide broers werden later onthoofd wegens verraad. Johns dochter Elizabeth huwde met Gregory Cromwell, de zoon van Thomas Cromwell.